Sunday, April 5, 2020
Jurnalism corect


ÎPS Teodosie, achitat definitiv de Instanța Supremă în dosarul de fraudă cu fonduri europene

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 14 februarie 2020 Etichete: ,

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, vineri, achitarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, judecat în dosarul de corupție cu fonduri europene, cunoscut sub numele de „Nazarcea”. Decizia este definitivă.

„Desfiinţează sentinţa penală atacată numai în ceea ce priveşte temeiurile achitării dispuse în cauză şi soluţionarea laturii civile în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Petrescu Teodosie. (…) Schimbă temeiul achitării pentru inculpatul Petrescu Teodosie din art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedură penală în art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. a) Cod procedură penală, întrucât fapta nu există, se arată în minuta instanței.

La ultimul termen din proces, DNA a cerut închisoare cu suspendare atât pentru ÎPS Teodosie, cât și pentru ceilalți inculpați din dosar. Toți s-au declarat nevinovați și au cerut să fie achitați.

Acuzațiile DNA

Arhiepiscopul Tomisului este acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

„În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.

În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită „Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condițiiagricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor”, sustinea DNA la momentul trimiterii in judecată.

În primă instanță, ÎPS Teodosie a fost achitat de Cristian Deliorga, de la Curtea de Apel Constanța, între timp ajuns judecător CCR.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *