Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Gabriel Resources anunță că ar putea ataca decizia curții de arbitraj în cazul Roșia Montană 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 martie 2024

Reprezentanții Gabriel Resources au anunțat că iau în calcul să atace decizia de respingere a cererii de acordare a unor despăgubiri pentru neînceperea exploatării de la Roșia Montană, pronunțată de Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale.

„Compania își exprimă dezacordul ferm cu decizia majorității, care este total incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, așa cum demonstrează convingătoarea opinie divergentă a unuia dintre arbitri. Compania analizează decizia Tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenția ICSID”, se arată într-un comunicat al Gabriel Resources.

Compania canadiană trebuie să achite statului român 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari reprezentând cheltuieli de judecată. De asemenea, va avea de plătit încă 1,43 milioane de dolari reprezentând costul procesului.

„Considerăm că decizia majorităţii este profund greşită. Aşa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenţia politică susţinută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deţinut în parteneriat cu statul. Vom avea nevoie de timp pentru a ne evalua opţiunile, dar ne grăbim să înregistrăm aprecierile noastre sincere faţă de acţionarii noştri pentru sprijinul şi răbdarea lor de nezdruncinat pe parcursul acestui proces prelungit. Dorim, de asemenea, să ne exprimăm recunoştinţa faţă de conducerea noastră serioasă şi harnică şi faţă de echipa de angajaţi, din România şi din străinătate, care şi-au dedicat o parte semnificativă a carierei lor pentru dezvoltarea proiectului, cu convingerea sinceră că acesta era în interesul ţării”, a transmis Anna El-Erian, preşedinte al Gabriel Resources.

La rândul său, Dragoş Tănase, CEO al Gabriel Resources, şi-a expimat regretul.

Acționarii Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a realiza un proiect minier transformațional care ar fi adus beneficii sociale și financiare foarte importante pentru poporul român, nu doar la Roșia Montană, ci în întreaga Românie. Regretăm că România, economia și cetățenii săi, au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii pași”, a declarat Dragoş Tănase.

CITEȘTE ȘI: Tun de peste 300 milioane de dolari? Cum au explodat acțiunile Gabriel Resources, după ce premierul a anunțat că România riscă să piardă procesul privind Roșia Montană

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW