Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, condamnat la şase ani şi zece luni de închisoare

By Madalina Balaceanu , in Fara categorie , at 22 iunie 2020 Etichete: , , ,

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Raluca Stăncescu, a fost condamnată, luni, la șase ani și zece luni de închisoare,fiind acuzată de șantaj,  instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi conflict de interese.

Raluca Stăncescu a fost trimisă în judecată în urmă cu trei ani de procurorii anticorupție. Inițial, dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Suceava, dar femeia a solicitat strămutarea sa la o altă instanță, astfel încât dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Târgu Mureș, unde, în anul 2019, fostul prim-procuror a fost condamnat la patru ani și o lună de închisoare. ÎCCJ a majorat, luni, pedeapsa la șase ani și zece luni de închisoare și interzicerea unor drepturi.

„În temeiul art. 38 alin. 1 cu aplicarea art. 39 alin. 1 lit. b din Codul penal contopeşte pedepsele aplicate inculpatei în pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv un spor de 2 ani şi 10 luni, în final, inculpata urmând să execute o pedeapsă de 6 ani şi 10 luni închisoare”, potrivit deciziei magistraților.

Potrivit procurorilor anticorupție, în cursul lunii octombrie 2015, Raluca Stăncescu, împreună cu un apropiat al acesteia, Cătălin Stavără, folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane.

Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă își cedeze dreptul de proprietate asupra a două imobile (apartament și garsonieră), situate în municipiul Botoșani, în favoarea unei rude a inculpatului Stavără Cătălin.

Prin constrângerea psihică exercitată, Raluca Stănescu și Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că, dacă refuză, vor fi inițiate cercetări față de aceasta și față de membrii familiei acesteia pentru săvârșirea unor pretinse infracțiuni de evaziune fiscală și trafic de persoane.

Ce susțin procurorii DNA

La data de 21 iulie 2017, Buliga Bogdan Daniel, în calitate de șef al Serviciului Județean Anticorupție Botoșani, fiind audiat ca martor în prezentul dosar, cu intenție, a făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei în privința cărora a fost întrebat, omițând totodată să declare toate aspectele despre care avea cunoștință.

Concret, inculpatul s-a oferit să folosească resursele umane și tehnice ale Serviciului pe care-l conducea pentru a o ajuta pe inculpata Stăncescu Raluca în demersul său infracțional, aspect pe care l-a negat în fața procurorilor anticorupție.

În perioada 30 octombrie 2015 – 04 februarie 2016, Stăncescu Raluca, în aceeași calitate, l-a determinat în mod direct pe inculpatul Batcă Constantin, agent de poliție în cadrul Poliției municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală față de inculpatul Stavără Cătălin, pentru săvârșirea unei infracțiuni de lovire sau alte violențe, în scopul îngreunării cercetărilor penale și favorizării acestuia din urmă. Pentru a justifica perioada în care cauza s-a aflat în nelucrare, la începutul lunii noiembrie 2016, agentul de poliție, cu intenție, a întocmit în fals două procese verbale, prin antedatare și inserarea unor mențiuni nereale.

În același context și în aceeași calitate, la data de 04 februarie 2016, inculpata Stăncescu Raluca l-a determinat pe inculpatul Batcă Constantin să-i pună la dispoziție, fără drept, un suport optic ce conținea înregistrări ale unor camere de supraveghere (mijloc de probă în același dosar penal menționat mai sus) în vederea favorizării inculpatului Stavără Cătălin, lucru pe care agentul de poliție l-a și făcut în cursul aceleiași luni.

Separat de cele anterior menționate, în aceeași calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, inculpatului Stavără Cătălin, date nedestinate publicității, cu caracter confidențial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui alt dosar penal.

În perioada 06 – 12 decembrie 2016, inculpata Stăncescu Raluca, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, cu intenție, a inițiat procedura de achiziție a unui bun de la o societate comercială pe care o administra în fapt împreună cu inculpatul Stavără Cătălin. În acest context, inculpata a aprobat referatul de necesitate și a semnat o dispoziție de plată, obținând în mod indirect un folos patrimonial pentru sine în cuantum de 697 de lei.

În acelaşi dosar, Cătălin Stavără, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, iar agentul de poliţie Constantin Batcă, la trei ani, şase luni şi 20 de zile de închisoare pentru favorizarea făptuitorului, fals intelectual în formă continuată şi compromiterea intereselor justiţiei.

De asemenea, fostul şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, Bogdan Buliga, a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *