Fostul ministru USR al Justiției critică proiectul de desființare a SIIJ: Știrbește definitiv competența DNA
Fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, critică proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), așa numita Secție Specială (SS), prezentat vineri, 21 ianuarie, de actualul ministru, Cătălin Predoiu (PNL).
Stelian Ion susține că proiectul de lege „știrbește definitiv competența DNA de a ancheta cazurile de corupție în care ar putea fi implicați magistrați”.
„Este ceea ce și-au dorit mereu, de la președintele Iohannis, până la PSD, PNL și UDMR. Care va fi următorul pas, să ia de la DNA și alte competențe de a ancheta fapte de corupție? Ministrul Predoiu acționează în mod conștient pentru slăbirea DNA și a luptei anticorupție.
Președintele Iohannis și coaliția pe care instalat-o la butoane vor magistrați slabi, timorați, care să răspundă comenzilor politice. Proiectul de desființare a SIIJ prezentat de Predoiu încalcă flagrant una dintre cerințele principale ale rapoartelor MCV și avizele Comisiei de la Veneția, și anume refacerea competențelor parchetelor specializate, DNA și DIICOT”, afirmă Stelian Ion într-o postare pe Facebook.
Acesta critică și „găselnița” de a trimite dosarele la mai multe parchete din teritoriu, „pentru a nu se putea spune că le mută la o altă structură după chipul și asemănarea SIIJ”. Stelian Ion a punctat că este ridicolă și nu rezolvă adevărata problemă – slăbirea DNA.
„Iar faptul că noua structură va avea coordonare și nucleu central arată că, până la urmă, SIIJ nu se desființează, ci se re-înființează. La fel de ridicolă este invocarea modelului organizării Parchetului European pentru a justifica o nouă SIIJ, mutată la Parchetul general.
În plus, desemnarea procurorilor de la parchetele de pe lângă Curțile de Apel și cei de la nivel central, de la Parchetul General, de către plenul CSM, nu doar de Secția pentru procurori, va transfera și asupra selecției acestora lipsa de credibilitate și suspiciunile care planează acum asupra CSM, aflat într-o situație de blocaj”, se mai arată în postare.
Stelian Ion mai susține că actualul ministru al Justiției este „băiatul de mingi al președintelui Iohannis”.
„În primele săptămâni la minister, Cătălin Predoiu a fost preocupat să câștige liniștea unor magistrați și a unor reprezentanți CSM: a majorat prin ordin salariile din sistem, deși putea să mai aștepte cât timp mai sunt procese pe rol, a asigurat cvorum la ședințele CSM, în ciuda semnalelor de alarmă transmise de câțiva reprezentanți ai CSM privind suspiciuni de nelegalitate la nivelul Consiliului. Este imaginea clară a politicianului gata să tranzacționeze orice pentru liniștea lui și a prietenilor politici. De fapt, ministrul Predoiu a revenit la ceea ce l-a consacrat în mandatul trecut: băiatul de mingi al președintelui Iohannis”, conchide mesajul din mediul online.
Context
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a prezentat într-o conferință de presă susținută vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), așa numita Secție Specială (SS).
Proiectul de lege pentru desființarea SIIJ
Predoiu a dat detalii despre ce se va întâmpla după desființarea SIIJ. Competența secției va fi preluată de către parchetele obişnuite, aceste cauze urmând a fi instrumentate doar de procurori anume desemnaţi în acest sens, potrivit procedurii propuse prin prezentul proiect de lege – vor fi, în total, 42 de procurori – 12 în București, iar restul de 30 în teritoriu.
„Ministerul Justiției va pune astăzi în dezbatere publică proiectul de lege pentru desființarea SIIJ. (…) Principala prevedere a proiectului de lege și scopul proiectului este desființarea SIIJ începând cu data adoptării proiectului de lege.
Pentru investigarea infracțiunilor care până acum erau la secție (SIIJ – n.red.) am folosit un model inspirat de Parchetul European (EPPO), adică un număr de 12 procurori în centru, la București, un număr de 30 de procurori răspândiți în țară, câte 2 procurori pentru fiecare Curte de Apel. În total, 42 de procurori care vor investiga infracțiunile până acum de competența secției”, a declarat ministrul Justiției.
Cum vor fi desemnați procurorii
Ministrul a vorbit și despre cum vor fi desemnați procurorii – de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
„Acești procurori sunt desemnați de Plenul CSM. Cei 12 procurori din București vor fi selectați și anume desemnați de CSM prin plenul Consiliului din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General.
Cei 30 de procurori din Curțile de Apel, câte doi procurori pentru fiecare curte de apel, vor fi selectați și desemnați de plenul CSM din cadrul parchetelor de pe lângă Curțile de Apel.
Procurorii din Parchetul General vor fi propuși plenului de către procurorul general, respectiv procurorii de la Parchetele Curților de Apel vor fi propuși plenului CSM de prim-procurorii de la curțile de apel”, a explicat Cătălin Predoiu.
Cum se împarte competența:
„Competența este partajată între cele două nivele, respectiv procurorii de la Secția de urmărire penală și criminalistică vor desfășura urmărirea penală în cadrul infracțiunilor săvârșite de membrii CSM, de judecătorii ÎCCJ și de procurorii de la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, de judecătorii de la curțile de apel, respectiv de către procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, de judecătorii de la curțile militare de apel și procurorii de la curțile militare de apel.
În competența procurorilor de la curțile de apel vor fi infracțiunile săvârșite de judecătorii de la judecătorii, tribunale și tribunalele militare, respectiv procurorii care funcționează pe lângă aceste instanțe”, a explicat ministrul.
Ministrul a explicat că dosarele existente pe rolul secției vor fi transmise în 30 de zile la parchetele competente, potrivit legii.
Calendarul
Ministrul Justiției a detaliat și calendarul prevăzut pentru acest proiect de lege. El va fi în dezbatere publică până la data de 31 ianuarie.
„În acest timp vom colecta propunerile făcute de îmbunătățire și apoi după revederea propunerilor, proiectul va primi o formă finală si va fi trimis CSM pentru aviz, conform legii.
După aviz, vom înainta proiectul către Guvern, scopul fiind să ne încadrăm cu procedura în termeni care să permită Parlamentului să adopte proiectul de lege conform programului de guvernare, adică până la 31 martie”, a mai spus acesta.
În prezent, pe rolul secției se află 7000 de dosare, a mai precizat Predoiu.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
[…] Fostul ministru USR al Justiției critică proiectul de desființare a SIIJ: Știrbește definitiv c… […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/fostul-ministru-usr-al-justitiei-critica-proiectul-de-desfiintare-a-siij-stirbeste-definitiv-competenta-dna/ […]
kraken зеркало рабочее – kraken сайт, kraken сайт
… [Trackback]
[…] There you can find 21958 additional Information to that Topic: mainnews.ro/fostul-ministru-usr-al-justitiei-critica-proiectul-de-desfiintare-a-siij-stirbeste-definitiv-competenta-dna/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: mainnews.ro/fostul-ministru-usr-al-justitiei-critica-proiectul-de-desfiintare-a-siij-stirbeste-definitiv-competenta-dna/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: mainnews.ro/fostul-ministru-usr-al-justitiei-critica-proiectul-de-desfiintare-a-siij-stirbeste-definitiv-competenta-dna/ […]