Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Fost președinte al Rusiei: Cine a spus că peste doi ani Ucraina va mai exista pe harta lumii?

By Diochetanu Andreea , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 15 iunie 2022

Dmitri Medvedev, un aliat al lui Vladimir Putin și fost președinte al Rusiei, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat în această dimineață pe Telegram un mesaj care oferă o imagine asupra stadiului actual al gândirii rusești la nivel înalt cu privire la situația din Ucraina.

În mesaj, Medvedev pune sub semnul întrebării o cerere a Ucrainei de a primi importuri de energie în această iarnă cu opțiunea de a amâna plata cu doi ani.

Medvedev a scris – „Doar o întrebare. Cine a spus că peste doi ani Ucraina va mai exista pe harta lumii?”.

Oficialii ucraineni din domeniul energiei se află într-o cursă contra cronometru pentru a asigura finanțarea importurilor de gaze naturale pentru încălzirea locuințelor și alimentarea cu energie electrică a întreprinderilor în această iarnă, în timp ce Rusia își continuă ofensiva militară brutală în Donbas. Cei mai importanți directori din domeniul energiei din Ucraina prezintă la Washington și în alte capitale occidentale o serie de soluții potențiale pentru a asigura aprovizionarea care să reziste pe parcursul iernii viitoare și pentru a stimula producția internă.

Printre acestea se numără propuneri de asigurare a finanțării internaționale pentru a cumpăra gaze naturale de la marii exportatori din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, dezvoltarea unor rute alternative de aprovizionare și un posibil acord de „împrumut” cu Washingtonul pentru a importa gaze naturale lichefiate din SUA.

Pe măsură ce industria ucraineană s-a redus din cauza războiului, iar 7 milioane de persoane au părăsit țara, cererea de gaz a scăzut, dar și capacitatea țării de a plăti importurile, pe fondul creșterii prețurilor și al unui deficit guvernamental de 5 miliarde de dolari pe lună.

Directorul general al Naftogaz, Iuriy Vitrenko, care s-a aflat săptămâna trecută la Washington pentru întâlniri cu Administrația Biden, a declarat că Ucraina are nevoie de o finanțare de 8 miliarde de dolari pentru a finanța importul a 6 miliarde de metri cubi de gaz înainte de iarnă.

Înainte de război, Ucraina consuma 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, din care o treime era importată. Aproximativ 90% din locuințele ucrainene depind de încălzirea cu gaz, iar gazul servește ca sursă de energie de rezervă pentru multe dintre centralele electrice ale țării.

Washingtonul a alocat aproape 54 de miliarde de dolari în ajutor militar, umanitar și economic pentru Ucraina și pentru întreaga regiune de la invadarea de către forțele rusești în februarie. În timp ce discuțiile privind sprijinul pentru sectorul energetic ucrainean se află în stadii incipiente, Vitrenko a recunoscut că administrația Biden a fost „super utilă”.

„Ei au un mandat foarte clar de a oferi asistența necesară Ucrainei. Vrem să o structurăm într-un mod inteligent, astfel încât să nu existe o povară pentru contribuabilii americani”, a declarat Vitrenko.

Demersul Ucrainei de a obține linii de alimentare cu energie vine în contextul unui efort mai larg al guvernelor europene de a reduce dependența de importurile de energie din Rusia. În pofida condamnării globale ample și a sancțiunilor internaționale devastatoare, Europa este încă dependentă de energia rusă, un punct de influență geopolitică pe care Moscova îl deține asupra Occidentului, precum și o sursă de finanțare pentru continuarea invaziei militare în Ucraina.

Europa importă aproximativ 40% din gazele naturale din Rusia și, de asemenea, o bună parte din țițeiul său. Europa se confruntă deja cu o criză energetică iminentă, în condițiile în care prețurile cresc vertiginos, instalațiile de depozitare a gazelor rămân neocupate, iar o piață precaută se pregătește pentru noi întreruperi ale aprovizionării din cauza războiului din Ucraina.

Foto: Kyiv Independent / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW