Thursday, May 2, 2024
Jurnalism corect


CFR a scos la licitație lucrările pentru creșterea frecvenței trenurilor de Aeroport

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 iulie 2023 Etichete: , , , ,

CFR Infrastructură a lansat miercuri, 12 iulie, licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor necesare reducerii intervalului de succedare a trenurilor între Gara de Nord – Aeroport (și retur).

În prezent, trenurile care circulă între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni se succed la 40 minute, ceea ce scade atractivitatea pentru călători a acestui mijloc de transport. Problema este legată de faptul că linia de cale ferată, în lungime totală de 19 km, este dublă doar pe circa 9 km, relevă o analiză publicată de Club Feroviar.  Linia este dublă doar de la Gara de Nord la halta Pajura (km 5+398) și de la stația Mogoșoaia (km 13+071) la ramificația spre aeroport, la fosta haltă Odăile (km 17).

Soluție ieftină, beneficii mari

Până când să se angajeze la investiții ceva mai mari, care să facă din această cale ferată una de nivel european, autoritățile au la îndemână o soluție extrem de ieftină prin care timpii de succedare a trenurilor ar scădea la 30 minute.

Conform sursei citate, între Mogoșoaia și PO Parc Mogoșoaia linia este dublă și continuă așa încă mai bine de 2 km, însă trenurile de aeroport nu pot folosi decât un singur fir.

Pentru ca și cel de-al doilea fir (linia 301K, Mogoșoaia-Post Giulești) să poată fi utilizat ar trebui montată între ele o diagonală din două macazuri. După doi ani în care au pierdut vremea cu realizarea documentațiilor, responsabilii din CFR Infrastructură au lansat o licitație în acest sens. Cu acest prilej se vor face și lucrări de semnalizare pe linia Pajura – Mogoșoaia.

Valoarea estimată a contractului este de 6,4 milioane lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din bugetul de stat. Termenul pentru proiectarea și execuția lucrărilor este de 7 luni.

Aproximativ 700.000 de pasageri au călătorit cu trecut pe ruta Gara de Nord – Aeroport (și retur).

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW