Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Fost membru CSM: Dana Gîrbovan nu va fi ministrul Justiției/ Asistăm la operaţiunea Make Klaus Iohannis Great Again

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 25 august 2019 Etichete: , ,

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru CSM, susține că Dana Gîrbovan nu va fi ministrul Justiției, menționând că președintele Klaus Iohannis deține toate atuurile în cazul acesta. Neacșu a mai precizat că șeful statului nu poate numi ca ministru un magistrat în funcție, iar Gîrbovan încă nu a demisionat.

„Dacă aş fi maestrul Ion Cristoiu şi aş avea plăcerea definiţiilor aş spune că asistăm la operaţiunea Make Klaus Iohannis Great Again! În preajma alegerilor, preşedintelui Klaus Iohannis trebuia să i se ofere ocazia să demonstreze că doar el este alesul care blochează „atacul deşănţat al PSD la adresa justiţiei” şi, în continuare, campionul necontestat al luptei împotriva corupţiei. În această cruciadă, pe care o va purta desigur cu succes şi în al doilea mandat, un nou venit precum Dan Barna este doar o palidă promisiune”, scrie, pe Facebook, Adrian Toni Neacşu.

Avocatul a mai spus că după anunțul public în care Dana Gîrbovan a fost propunerea PSD-ului pentru ocuparea funcției de ministru în cadrul Ministerului Justiției, a fost atacată din toate părțile.

„Dana Girbovan este mai rea decât Florin Iordache şi Tudorel Toader la un loc, este preferata Sputink-ului, militantă anti GRECO, moaşa secţiei speciale împotriva magistraţilor, susţinătoarea OUG 13, reprezentanta restauraţiei, al anti-americanismului feroce şi biciul baronilor împotriva justiţiei (am reprodus titlurile într-o ordine întâmplătoare). Pentru că după schimbarea la faţă a premierului Dăncilă şi cazul cutremurător de la Caracal, care a arătat doar cât de vulnerabil e cetăţeanul în viaţa de zi cu zi, temele abstracte privind justiţia nu mai erau fierbinţi, trebuia pornit un nou foc care să agite electoratul, să-l îndârjească, să-l radicalizeze şi să-i orienteze aşteptările într-o singură direcţie: blocarea prin orice mijloace a Guvernului. Preşedintelui Iohannis i s-a oferit ocazia perfectă să demonstreze că nu coabitează laş cu duşmanul politic, ci dimpotrivă este singurul care poate opri „asaltul” la justiţie. Electoratului rezultat din cazul Colectiv, OUG 13 şi Ocuppy Piaţa Victoriei trebuia să i se dea ocazia finală de a alege între promisiunea belicoasă Dan Barna şi certitudinea molcomă Klaus Johannis”, transmite Neacșu.

Neacșu: Gîrbovan ar trebui să fie garanția suficientă că sistemul judiciar poate fi readus acolo unde îi este locul

Toni Neacșu a mai spus în postarea sa că Gîrbovan ar trebui să fie garanția suficientă că sistemul judiciar poate fi readus acolo unde îi este locul, în afara jocurilor și mizelor politice.

„Dana Gîrbovan este un profesionist incontestabil, o persoană cu un respect real imens în interiorul sistemului judiciar câştigat în urma unei activităţi asociative de aproape 15 ani, o luptătoare adevărată pentru eliberarea judecătorilor de presiunile puse pe independenţa lor, fie că vorbim de cele materiale, fie că vorbim de ingerinţele serviciilor secrete ori intimidările prin anchete penale abuzive. (….) În condiţii ideale, o persoană cu profilul profesional, uman şi ideologic al Danei Gîrbovan ar trebui să fie garanţia suficientă că sistemul judiciar poate fi readus acolo unde îi este locul, în afara jocurilor şi mizelor politice, de securitate şi electorale. Nu mai sunt de mult un idealist, aşa că este o apreciere pe care o fac cunoscând bine dedesupturile stării jalnice a sistemului judiciar de azi. Nu suntem în condiţii ideale, dimpotrivă, este cel mai prost context politic posibil: iminenţa alegerilor prezidenţiale”, aminteşte fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Adrian Toni Neacşu a mai spus că atunci când o propunere de ministru ajunge la Președinte, aceasta trebuie să îndeplinească absolut toate condițiile prevăzute în Constituție.

„Preşedintele nu se poate pronunţa asupra unei propuneri de ministru decât după ce persoana îndeplineşte toate condiţiile formale, respectiv după ce iese prin demisie din starea de incompatibilitate în care se află.Acesta e primul careu de aşi. După cunoştinţa mea Dana Gîrbovan încă nu şi-a înaintat demisia, care de altfel ar fi trebuit să facă obiectul unei Hotărâri a CSM. Astfel fiind, luni premierul Dăncilă va înainta Preşedintelui o propunere pentru ministerul justiţiei a unei persoane care să află în vădită stare de incompatibilitate, fiind judecător în funcţie. Cum Curtea Constituţională a stabilit deja în mai multe rânduri că o propunere de ministru poate fi respinsă ori de câte ori dacă aceasta nu îndeplineşte condiţiile legale de formă (în cazul de faţă propunerea unei persoane care poate ocupa funcţia de ministru), indiferent cum va juca Preşedintele o va face la câştig”, potrivit sursei citate.

Neacșu: Iohannis va putea respinge pe loc propunerea ca fiind nelegală

Neacșu a mai spus că președintele Klaus Iohannis va putea să respingă imediat propunerea ca fiind nelegală „și să dea astfel satisfacție rapidă electoratului său care în aceste zile a fost convins să vadă în Dana Gîrbovan un Florin Iordache în fustă”, fie să ridice miza şi să forţeze o demisie din magistratura a Danei Gîrbovan.

„”O tergiversare în aceste condiţii a numirii la justiţie nu îi mai este imputabilă preşedintelui ci premierului, care nu este capabil să înainteze o propunere de ministru care să îndeplinească toate condiţiile prevăzute de lege. Preşedintele va putea să afirme, foarte simplu şi aparent corect, că se va pronunţa pe propunerea Dana Girbovan doar după ce la dosar vor fi toate actele necesare, inclusiv demisia acesteia din funcţia de judecător. Probabil Guvernul va invoca prevederile recente ale Codului administrativ potrivit cu care membrul Guvernului are un termen de 15 zile după depunerea jurământului în care să renunţe la funcţia de judecător care îl face incompatibil.

Neacșu: Dana Gârbovan nu va fi ministru al Justiției

Totuşi, pe de o parte, simpla numire a unui judecător în funcţie în calitatea de ministru în Guvern îl pune pe acesta în stare de incompatibilitate flagrantă din perspectiva statutului de magistrat, iar, pe de altă parte, în cazul magistraţilor cumularea a două funcţii publice constituie abatere disciplinară potrivit Legii nr. 303/2004, în timp ce potrivit art. 51/1 din Legea nr. 317/2004 eliberarea din funcţie a judecătorului prin demisie nu împiedică continuarea cercetării disciplinare. Desfăşurarea întregii proceduri de numire în funcţia politică din Guvern cu păstrarea calităţii de judecător, urmând ca persoana propusă să renunţe la funcţie doar dacă este efectiv numită şi doar după publicarea decretului prezidenţial, va fi oricum greu de acceptat din partea sistemului judiciar, sensibil la asocierile formale cu politica, şi va stârni un arsenal de contestări”, arată Adrian Toni Neacşu.

Avocatul a mai precizat că „indiferent de decizie, partida este pierdută înainte de a începe.”

„D-na judecător Dana Gârbovan nu va fi ministru al justiţiei”, a încheiat Adrian Toni Neacşu.

Sursa: Inquam photo/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW