Friday, September 22, 2023
Jurnalism corect


Florin Cîțu susține că USR avea ocazia să se delimiteze de AUR, dar nu a făcut-o / Ce au transmis liderii partidului după incidentul din Parlament

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 8 februarie 2022

Florin Cîțu, președintele PNL și al Senatului, a susținut luni seara, 7 februarie, după ce George Simion l-a bruscat în Parlament pe Virgil Popescu, ministrul liberal al Energiei, că USR „avea ocazia să se delimiteze de AUR”, dar și în acel moment „a stat lângă AUR”. Declarația a fost făcută în contextul în care mai mulți membri ai USR au denunțat imediat comportamentului liderului AUR. 

Fostul premier a declarat, luni seară, la Digi24:

„Cred că astăzi (luni – n.red.) puteau, din respect pentru democraţie, pentru public, pentru români, pentru societatea românească, să facă un pas în lateral, să se dezică de AUR, dar văd că şi astăzi au stat lângă AUR, ceea ce arată foarte clar direcţia în care o ia USR”, potrivit News.ro.

Însă mulți membri ai USR au reacționat pe conturile personale de Facaebook și au condamnat comportamentul co-președintelui AUR, George Simion.

„Este inadmisibil ce s-a întâmplat în plenul Parlamentului. Extremiștii de la AUR l-au agresat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu pe care l-am chemat în fața Parlamentului să-și asume, cu mandatul pe masă, facturile uriașe pe care românii le plătesc pentru energie.

Un partid fascist, cu lideri asumați drept admiratori ai unor criminali de război, continuă să aplice metodele învățate de la idolii lor fasciști: anarhie și violență. Nu accept acest comportament! Nu trebuie să ajungem la linșaj ca să-i sancționăm pe cei care greșesc, acolo unde împing liderii AUR societatea. Violența nu face parte din societatea civilizată.

Ședința de plen s-a suspendat. Dezbaterea pe moțiunea simplă depusă de USR va fi reluată după ce extremiștii de la AUR opresc violențele. Îl putem sancționa pe Virgil Popescu cu mijloace democratice, prin dezbatere și vot, nu cu agresiune fizică”, a fost reacția imediată a purtătorului de cuvânt al partidului, Ionuț Moșteanu.

Totodată, partidul a și transmis un comunicat în care subliniază că USR condamnă agresiunea extremiștilor de la AUR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu.

„Nu trebuie să ajungem la violență ca să-i sancționăm pe cei care greșesc. Violența nu a fost, nu este și nu va fi niciodată o soluție.
Politica trebuie să fie despre dezbateri cu argumente, nu despre cine are pumnul mai tare. Virgil Popescu a fost chemat de USR în fața Parlamentului să-și asume, cu mandatul pe masă, facturile uriașe la energie pe care le plătesc românii.

Incompetența într-o funcție publică se sancționează prin demitere, nu prin violență. George Simion și extremiștii de la AUR trebuie sancționați”, se arată în comunicatul transmis de formațiune luni seară.

Florin Cîțu a mai precizat, referitor la acest incident, că va „propune în Birourile Parlamentului reunite să găsim sancţiuni clare şi dure pentru cei care vor face astfel de gesturi”.

Incidentul

Scene incredibile au avut loc luni, 7 februarie, în Parlament, la dezbaterea moțiunii simple ce a fost depusă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. După un schimb de replici între Popescu și George Simion, președintele AUR l-a întrerupt pe oficial din discurs și l-a bruscat, totul petrecându-se sub privirile deputaților.

În timpul discursului susținut de ministrul Energiei, în plenul Camerei Deputaților, George Simion l-a întrerupt de mai multe ori pe oficial.

„Domnule președinte, pot să îi spun domnului Simion să se ducă la domnul Putin să ieftinească gazul? Că văd că îl frământă alte lucruri”, a spus Virgil Popescu, în timp ce George Simion îi striga „hoțule” în plen.

Ulterior, Simion s-a deplasat la pupitrul Camerei Deputaților, unde se afla ministrul Energiei, și l-a bruscat. Menționăm că deputatul nu a respectat distanța minimă de protecție, în contextul pandemiei de COVID-19.

„La Rusia cu dumneavoastră(…)Ești un prost”, i-a transmis, ulterior, ministrul Popescu lui George Simion, în timp ce președintele de ședință încerca să îl îndepărteze pe Simion de la pupitrul Camerei Deputaților.

Ulterior, George Simion a negat că l-a agresat pe ministru. Virgil Popescu a anunțat că depune plângere penală împotriva liderului AUR.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW