Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu: Luni ar trebui să avem o propunere de buget pe anul 2021. Eu cred că e bun pentru a susține creșterea economică

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 25 ianuarie 2021

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că luni va fi gata propunerea de buget pentru anul 2021, după ce Ministerul Finanțelor Publice finalizează discuțiile cu ordonatorii de credite. Proiectul final ar urma să fie depus în Parlament pe 4 februarie. 

Ministerul Finanţelor Publice finalizează astăzi discuţiile cu ordonatorii de credite. Deci ar trebui să avem astăzi o propunere de buget cât de cât aproape de ceea ce îmi doresc eu şi cred că e un buget bun pentru a susţine creşterea economică. Vom vedea astăzi, la finalul zilei vom vedea câte au fost cererile de ordonatori şi câte pot fi susţinute de situaţia economică de astăzi. Ştim de la Comisia Naţională pentru Strategie şi Prognoză că PIB-ul nominal e puţin mai mare ca anul trecut şi asta ar însemna că avem 3 ani de zile cu un PIB nominal care nu prea s-a schimbat, rămâne în acelaşi context. Acestea sunt cifrele macro de unde pornim”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul a precizat că bugetul pe anul 2021 vizează o creștere a pensiilor și a alocațiilor de 1.1% din PIB, față de bugetul pe anul 2020.

În acest buget, costul cu pensiile în bugetul pentru 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde lei faţă de anul trecut. 8 miliarde înseamnă cam 0,8% din PIB plus o creştere de la alocaţii, cea de anul trecut plus cea anul acesta încă aproape 3 miliarde lei, vorbim de 1,1% din PIB suplimentar faţă de ceea ce aveam anul trecut la buget. Deci cheltuieli în plus. De aici pornim construcţia bugetului de anul acesta, pe legislaţia în vigoare bineînţeles”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat dacă pensiile vor fi majorate de la 1 septembrie.

Cîțu susține că, deși bugetul național se construiește în baza legislației în vigoare, legea salarizării unitare și legea pensiilor vor fi modificate în perioada următoare.

Vorbim de legea salarizării unitare care a pornit şi a fost prezentată în spaţiul public ca o lege care elimină inechităţile din administraţia publică şi a creat mai multe probleme, prin tot felul de excepţii care au apărut în ultimii ani. Ştiţi bine că atunci când a fost prezentată această lege se spunea că preşedintele României are salariul cel mai mare şi de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este aşa, preşedintele României nu mai are salariul cel mai mare şi trebuie să reanalizăm această lege a salarizării. Legea pensiilor, această coaliţie a spus din primul moment – vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Atunci bineînţeles că sunt două legi la care lucrăm şi forma finală o vom vedea în perioada următoare”, a explicat premierul.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com