Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu, despre introducerea unei taxe de mediu pentru autoturisme: Nu sunt adeptul

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 iunie 2021

Prim-ministrul Florin Cîțu s-a declarat împotriva introducerii unei taxe pentru posesorii de autoturisme, în funcție de norma de poluare, cu toate că România și-a asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență implementarea unor principii de taxare ecologică.

„Acolo nu scrie taxă. Scrie o măsură de descurajare, deci pot să fie mai multe lucruri, o măsură de descurajare a înscrierii autovehiculelor care poluează în România. Şi aici trebuie să fim foarte atenţi cum facem acest lucru. (…) Vom vedea cu ce vine Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor. Vedem ce soluţie vor avea. Am fost foarte clar eu şi în negocierile cu Comisia Europeană, am spus că nu sunt adeptul taxelor, nu îmi doresc taxe, chiar dacă e vorba de taxe de mediu, pentru că pozitiv putem să descurajăm oamenii să îşi cumpere maşini vechi”, a declarat Florin Cîţu, la finalul ședinței de Guvern.

În plus, Florin Cîțu a adăugat că în Ministerul Transporturilor există discuții în vederea schimbării modului de calcul pentru roviniete.

În Planul Național de Redresare și Reziliență, transmis Comisiei Europene, România și-a asumat implementarea unor principii de taxare ecologică, descurajarea înmatriculării mașinilor mai vechi de 15 ani, creșterea valorii schemelor de casare pentru vehiculele poluante, stimulente fiscale prelungite pentru vehiculele cu emisii zero și modificarea politicilor de tarifare a drumurilor de la o abordare bazată pe tonaj la o abordare bazată pe distanță.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *