Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Firea, acuzată că a plătit un preț supraevaluat pentru construcția spitalului de copii Gomoiu/PMB dă în judecată ziarul Libertatea pentru „defăimare”

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 31 octombrie 2019 Etichete: , , , , , ,

Gabriela Firea a intrat într-un imens scandal după ce zilele trecute a distribuit un mesaj ironic al Danei Budeanu în care creatoarea de modă a ironizat ONG-ul “Dăruiește viață” care construiește din donații un spital oncologic pentru copii. Întrebată fiind într-o emisiune TV despre postarea distribuită, edilul Capitalei a dat ca un contraexeplu spitalul de copii Gomoiu, pentru care jurnaliștii de la Libertatea au arătat că Firea a plătit un preț supraevaluat.

Spitalul de copii Victor Gomoiu a fost contractat și făcut pe vremea lui Sorin Oprescu, însă a fost finalizat, recepționat, plătit și inaugurat în mandatul Gabrielei Firea.

„Am construit singurul spital privat de copii, de la Revoluție”, a declarat Gabriela Firea, la Digi24.

Citește și „Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu răspund atacurilor Gabrielei Firea: Căutăm avocat!”

Cu ocazia unui raport amplu al cheltuielilor din interiorul Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), efectuat de Corpul de control al Guvernului Tudose, s-a descoperit că sumele de bani cheltuite pentru realizarea spitalului de copii Victor Gomoiu au fost supraevaluate, conform jurnaliștilor de la Libertatea.

“Executantul obiectivului de investiții a practicat adaosuri comerciale ridicate, ceea ce a condus la o majorare a prețului de vânzare a echipamentelor față de prețul său de achiziție cu procente cuprinse între 59% și 2.485%” Tot inspectorii observă că “ofertantul și-a stabilit profitul și cheltuielile indirecte în valoare totală de 30% (5% și 25%)”, se arată la capitolul despre “realizarea obiectivului de investiții “Reconstrucția, reamenajarea, modernizarea și echiparea spitalului Clinic de Copii «Victor Gomoiu»”

Mai mult, promovarea Spitalului Gomoiu, care a fost inaugurat cu mare fast în prezența premierului Dăncilă, a costat cu tot cu TVA 5,2 milioane de lei.

Vezi și „Scandalul spitalului construit din donații: PRO TV o dă afară pe Dana Budeanu, Europa FM renunță la publicitatea venită de la Primăria Capitalei”.

PMB dă în judecată ziarul Libertatea pentru „defăimare”

Primăria Municipiului București infirmă acuzațiile din presă și transmite că cei de la Libertatea au cerut punctul de vedere al instituției mult prea târziu pentru a mai formula și da un răspuns. PMB va va da în judecată ziarul libertatea pentru modul de lucru al publicației care “încalcă deontologia profesională și prevederile constituționale”

“Solicitarea de informații a publicației a fost transmisă la Primăria Capitalei aseară, la ora 18:54, cu mult după încheierea programului de lucru în instituție, iar articolul a fost publicat noaptea trecuta, în condițiile în care nu există niciun argument care să justifice publicarea în regim de urgență a acestui material. Din păcate, este o practică de care redacția Libertatea se folosește constant în relația cu PMB, pentru a justifica publicarea de informații fără preluarea punctului de vedere oficial, practică ce face imposibilă orice reacție din partea Primăriei Capitalei și nu respectă nici pe departe interesul publicului de a îi fi furnizate punctele de vedere ale tuturor părților tratate în articol.

Acest mod de lucru încalcă atât deontologia profesională, cât și prevederile constituționale cu privire la obligația mass-media de a informa corect, motiv pentru care Primăria Capitalei își rezervă dreptul de a îi acționa in judecata pe autorii acestui articol si conducerea publicatiei, transmite PMB.

PMB îi acuză pe jurnaliști că vor să defăimeze Primăria Capitalei.

“În ceea ce privește situațiile prezentate în articol, facem precizarea că acestea nu s-au petrecut în mandatul de Primar General al Gabrielei Firea, așadar alăturarea cu numele acesteia este facută cu scopul exclusiv de a defăima Primăria Capitalei și actuala conducere.

O cladire abandonata de doi ani de zile, unde toti reprezentantii mass-media realizau reportaje saptamanale privind risipa banului public a fost preluata de Administratia Firea in anul 2016. Pana in 2018, acest spital a fost finalizat,  utilat, au fost angajati medici si a devenit unul cele mai importante centre de tratament pentru copiii din intreaga tara!”, scrie PMB

Primăria Capitalei spune că respinge acuzațiile referitoare la cheltuielile supraevaluate  deoarece procedura de achiziție pentru construcția unității sanitare a fost făcută în mandatul lui Oprescu

De aceea, respingem ferm toate acuzatiile referitoare la realizarea unor lucrari supraevaluate, avand in vedere ca procedura de achizitie pentru construirea acestui spital nu a fost facuta in mandatul actualului Primar General.

Potrivit legislatiei in vigoare, subliniem ca orice interventie asupra procedurii era ilegala si putea determina vicierea achizitiei (precizam ca acesta procedura a fost monitorizata permanent de Unitatea de Control si Verificare a Achizitiilor Publice)”, adaugă primăria municipiului București.

Cum a explicat PMB cheltuielile

Municipalitatea explică că în urma unui control dispus de Gabriela Firea asupra ASSMB s-a decis recuperarea sumei de 70.000 lei plătite în mod nejustificat.

“Daca ar fi respectat o minima deontologie profesionala si ar fi asteptat punctul de vedere al Primariei Capitalei, jurnalistii semnatari ai articolului ar fi aflat ca că la finalul anului 2016, Primarul General Gabriela Firea a dispus Corpului de Control realizarea unui control la ASSMB, unul dintre principalele puncte care urmau sa fie verificate fiind sistarea lucrarilor la Spitalul Gomoiu.

Avand in vedere concluziile acestui control si masurile stabilite, Primarul General a dispus conducerii ASSMB, la finalul anului 2016, contractarea unei expertize extrajudiciare, tehnice și economice.

Au fost verificate toate documentele care au stat la baza platilor realizate anterior anului 2016. De asemenea, ca urmare a controlului, s-a dispus recuperarea sumei de 70.000 lei platite catre consultant in mod nejustificat.

Toate lucrarile executate in acest proiect au fost decontate doar PE REAL EXECUTAT, confirmate de catre diriginti de santier si personal specializat, angajat la ASSMB.

Totodată, ca urmare a finalizarii expertizei, s-a constatat ca fusesera executate lucrari in valoare de 23 milioane lei de catre constructor, FARA CA ACESTEA SA FIE INCLUSE IN PROIECT SAU IN CONTRACTUL DE LUCRARI.  Ca urmare, nu au fost realizate aceste plati necuvenite!

Deci, pentru ca au fost identificate lucrări executate fără acoperire din punct de vedere contractual (așadar realizate de constructor fără a fi prevăzute în contract), care au fost recepționate de catre consultant, acestea nu au fost platite de PMB prin ASSMB, motiv pentru care Municipalitatea a fost actionata in judecata de catre constructor.

Subliniem ca toate neregulile descoperite in urma raportului Corpului de Control al Primarului General, Raportul Curtii de Conturi si concluziile expertizei extrajudiciare au fost indreptate conform prevederilor legale, pentru o cheltuire corecta si eficienta a fondurilor publice, in interesul cetatenilor.

Precizam ca achiziția publica pentru această unitate medicală a fost realizata in anul 2012, printr-o procedura „fidic galben” (proiectare si executie, in urma caruia beneficiarul primeste spitalul la cheie).

Achiziția a avut la bază oferta cea mai avantajoasa pe metru pătrat construit. Oferta era întocmită pe articole comasate.

Ca urmare a celor constate de catre expertul care a realizat expertiza extrajudiciara, Primăria Capitalei, condusa de Primarul General Gabriela Firea a stabilit ca asociarea (proiectant, executant) să întocmească devize în care articolele să fie defalcate, iar prețul produsului să apară separat de prețul de transport, manopera si utilaj, conform Ordinul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei nr. 863/2008 si altor reglementari legale din domeniu, astfel incat Primăria sa poată verifica preturile la materiale si trasabilitatea documentelor.

Mai mult decât atât, pentru ca legislatia in domeniu s-a modificat față de data demarării proiectului, si avand in vedere faptul ca achizitia acestui proiect s-a facut cu metoda proiectare si executie, ASSMB a corelat investitia cu noile normative (de exemplu, normativul la incendiu a fost schimbat in timpul executiei acestor lucrari). In consecinta, decizia a fost aditionarea contractului de lucrari cu noile reglementari, pentru a primi avizele legale de la IGSU, ISU, ISC. Astfel, în anul 2018, spitalul a fost receptionat fara obiectiuni de catre o comisie formata din specialisti care au verificat toate documentele si toate lucrarile executate.

În acest fel, Primarul General Gabriela Firea a finalizat cu succes o investitie de aproape 50 de milioane de euro, cu o suprafață de de 20.000 de mp. Este vorba despre singurul spital pentru copii construit de la zero în România în ultimii 30 de ani, in care se regasesc tehnologii de ultima ora si 10 blocuri operatorii.

În prezent, prin contribuția tuturor angajaților din această unitate, aici sunt îngrijiți copii din toată țara, care beneficiază de tratamente revoluționare, posibile datorită dotărilor de ultimă generație.

Astăzi, medicii pot realiza, în acest centru medical, chirurgie pediatrică cu dotări de top, care fac posibile intervențiile chirurgicale de gravitate medie și mare, pe lângă cele considerate uzuale. Fiecare din cele 10 blocuri operatorii găzduiește, în medie, 12 intervenții chirurgicale pe zi.

În ceea ce privește serviciile de publicitate contractate de ASSMB, facem precizarea că, în ciuda celor prezentate în articol, nu este vorba despre promovarea Primarului General, ci de informarea bucureștenilor cu privire la programele municipale de sănătate derulate, pentru ca aceștia să le poată accesa și să poată beneficia, în acest fel, de testări și tratamente care conduc, în ansamblu, la creșterea sănătății publice la nivelul Bucureștiului”, arată biroul de presă al Primăriei Municipiului București.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW