Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Finlanda va închide unele puncte de trecere a frontierei cu Rusia după creșterea numărului de solicitanți de azil

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Finlanda intenționează să închidă unele puncte de trecere a frontierei cu Rusia, susținând că Moscova este implicată în direcționarea solicitanților de azil spre teritoriul său, ca represalii pentru cooperarea dintre Helsinki și SUA, potrivit The Guardian.

Premierul Petteri Orpo a anunțat închiderea a patru din cele nouă puncte de trecere de la granița de 830 de mile, din cauza creșterii numărului de refugiați și migranți. Tensiunile dintre Finlanda și Rusia s-au intensificat de la aderarea Finlandei la NATO la începutul acestui an.

„Guvernul a decis astăzi că Finlanda va închide unele puncte de trecere a frontierei de est. Frontiera estică pentru această parte se va închide în noaptea de vineri spre sâmbătă”, a declarat Orpo într-o conferință de presă.

Președintele finlandez Sauli Niinisto a promis „acțiuni foarte clare” ca răspuns la numărul tot mai mare de solicitanți de azil care sosesc de-a lungul frontierei cu Rusia. Autoritatea finlandeză a poliției de frontieră a raportat o creștere constantă a numărului de sosiri în sud-estul Finlandei. Niinisto a acuzat Rusia că direcționează solicitanții de azil către punctele de trecere finlandeze ca represalii pentru intenția Helsinki de a semna un acord de cooperare în domeniul apărării cu Washingtonul. În mod obișnuit, polițiștii de frontieră ruși împiedică persoanele fără vize UE valabile să treacă în Finlanda.

„Nu văd cum se va încheia traficul de frontieră altfel decât printr-o acțiune foarte clară a Finlandei”, a declarat Niinisto la o conferință de presă la Bonn.

Autoritatea finlandeză a poliției de frontieră a anunțat că, până miercuri la ora locală 18.00, 74 de solicitanți de azil au ajuns la granița din sud-estul Finlandei. Aceasta a marcat o creștere față de 55 marți și 39 luni. Președintele, reamintind declarații anterioare, a avertizat că Finlanda ar trebui să anticipeze un nivel de ostilitate din partea Rusiei ca urmare a aderării sale la NATO.

„Da, acum ni se reamintește în mod constant, în fiecare zi, că Finlanda a aderat la NATO. Cred că, de data aceasta, poate că DCA [Acordul de cooperare în domeniul apărării] a fost cel care a declanșat situația”, a spus el.

Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a respins declarația lui Niinisto ca fiind „absolut nefondată”. Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Moscova regretă profund decizia Finlandei de a se distanța de ceea ce a descris ca fiind anterior bune relații bilaterale.

FOTO: Twitter

Comentarii