Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cătălin Cherecheş a ieșit din ţară cu buletinul unei rude

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 25 noiembrie 2023 Etichete:

Primarul municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv vineri la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire, a ieşit din ţară vineri la ora 7:49, înainte de pronunţarea sentinţei, prin punctul de frontieră Petea, sub identitatea unei rude, a anunţat sâmbătă Victor Ştefan Ivascu, şeful Poliţiei de Frontieră.

Conform oficialilor Poliţiei, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea în autovehiculului în Ungaria.
A fost declanşată cercetarea faţă de agentul de poliţie de fontieră care a verificat documentele lui Cherecheş fără a sesiza că aceasta are documente false.

Responsabilii Poliţiei de Frontieră au declarat că edilul a ieşit cu un taxi şi că se afla pe locul din dreapta şoferului. De asemenea, au precizat că documentul prezentat la control a fost unul real, nu falsificat şi că asemănarea dintre Cherecheş şi cel al cărui document l-a utilizat este foarte mare.

Reprezentanţii Poliţiei precizează că există o asemănare fizică între Chereches şi persoana a cărei carte de identitate a prezentat-o, însă această asemănare „nu scuză” faptul că poliţistul nu a observat că nu este persoana din cartea de identitate prezentată.

„Are o experienţă foarte bună, 21 de ani de experienţă, cu multe depistări şi multe realizări.”, a spus reprezentantul Poliţiei de Frontieră despre poliţistul care a făcut controlul la ieşire din ţară în cazul fostului edil.

Acesta a precizat că imaginile captate în punctul de trecere a frontierei nu permit stabilirea „în mod clar şi neechivoc” a identităţii persoanelor care trec frontiera.

„Dacă poliţistul de frontieră ar fi avut dubii privind identitatea, aşa cum credem că ar fi trebuit, era trecut în linia a doua de control şi acolo era stabilită identitatea. Desigur că în fiecare punct de trecere a frontierei există linia a doua de control şi sunt aceste mijloace la dispoziţie. (…) Problema este că persoana căutată nu a venit sub numele Cherecheş Cătălin, a venit cu un alt document şi în acel document era numele unei persoane asupra căreia nu exista niciun consemn”, a spus Ivaşcu.

A fost sesizată unitatea de parchet competentă pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi fals privind identitatea.

Condamnat la închisoare după ce a fost prins în flagrant cu șpagă

Cherecheș a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. El a fost acuzat de procurori că a primit de la o persoană din conducerea FC Baia Mare, în anul 2014, suma de 70.000 lei, sub formă de mită, pentru susținerea financiară a clubului de fotbal cu 1.000.000 lei/1.200.000 lei, fonduri ale administrației locale.

Doi ani mai târziu, spun procurorii, Cherecheș ar fi cerut nu mai puțin de 400.000 lei aceleași persoane pentru acordarea unei sponsorizări similare către clubul de fotbal. Atunci au intrat pe fir și procurorii, care l-au prins în flagrant pe Cherecheș în timp ce încasa 30.000 lei.

Edilul a fost trimis în judecată în anul 2016, iar în anul 2022 a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare.

Socrii primarului și soția primarului, cercetați pentru ar fi vrut să o mituiască pe judecătoare

Tot în spatele gratiilor se află și socrii lui Cătălin Cherecheș. Aceștia au fost arestați preventiv pentru 30 zile, după ce ar fi încercat să îi ofere mită judecătoarei care urma să pronunțe verdictul în procesul în care a fost judecat primarul pentru ca acesta să fie achitat. Tot în același dosar este cercetată în libertate și proaspăta soție a lui Cătălin Cherecheș, Tabita Gliga.

CITEȘTE ȘI: Dezvăluiri din dosarul socrilor primarului Cherecheș: Înainte ca femeia să fie prinsă în flagrant, cei doi soți au mers până la aeroport, unde au schimbat șoferii

Comentarii