Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Vladimir Putin a ajuns în China, în prima sa vizită de stat de la preluarea noului mandat – VIDEO

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 mai 2024 Etichete: , , ,

Liderul rus Vladimir Putin a sosit joi dimineața la Beijing, marcând prima sa destinație externă după realegerea și preluarea celui de-al cincilea mandat, conform raportului TASS.

Putin va efectua o vizită de stat în China, unde statutul de vizită de stat marchează cel mai înalt rang al vizitelor externe, conform protocolului diplomatic. Potrivit consilierului său pentru afaceri internaționale, Iuri Ușakov, alegerea Chinei ca prima destinație externă a președintelui rus nu este întâmplătoare, ci reprezintă un răspuns la un gest similar de prietenie făcut de liderul chinez Xi Jinping anul precedent.

Vizita în China se va desfășura în două etape, cu opriri la Beijing și Harbin. În timpul șederii sale la Beijing, Putin va avea întâlniri oficiale și discuții cu omologul său Xi Jinping, inclusiv în format restrâns și lărgit, precum și discuții informale.

Liderul rus este însoțit de o delegație numerosă, care include cinci viceprim-miniștri și șefii unor agenții economice, diplomatice și de securitate, printre care Serviciul Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, Căile Ferate Ruse, Rosatom și Roscosmos. De asemenea, Putin este însoțit de conducerea a 20 de regiuni rusești.

Kremlinul dorește să întărească parteneriatul strategic cu China. În februarie 2022, China și Rusia au stabilit un parteneriat „fără limite”, în timp ce Putin vizita Beijingul, puțin înainte de a declanșa conflictul din Ucraina. Alegând China pentru prima sa vizită externă de la preluarea celui de-al șaselea mandat, Putin transmite un mesaj clar cu privire la prioritățile sale și la profunzimea relației sale cu Xi Jinping. Putin a lăudat colaborarea cu Xi într-un interviu acordat Xinhua, subliniind construirea unui parteneriat strategic între cele două țări bazat pe interese naționale și încredere reciprocă.

„Vom încerca să stabilim o cooperare mai strânsă în domeniul industriei şi al înaltei tehnologii, al energiei spaţiale şi nucleare paşnice, al inteligenţei artificiale, al surselor de energie regenerabilă şi al altor sectoare inovatoare”, a enumerat Putin.

Putin, în vârstă de 71 de ani, şi Xi, în vârstă de 70 de ani, vor participa la o seară de gală pentru a celebra 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, declarată de Mao Zedong în 1949.

Putin va vizita, de asemenea, Harbin, în nord-estul Chinei, un oraş cu legături puternice cu Rusia. Nu a fost imediat clar dacă Putin va vizita sau nu şi alte capitale din Asia după Beijing.

China şi-a consolidat legăturile comerciale şi militare cu Rusia în ultimii ani, în condiţiile în care Statele Unite şi aliaţii săi au impus sancţiuni împotriva ambelor ţări, în special împotriva Moscovei pentru invazia Ucrainei. Occidentul spune că China a jucat un rol crucial în a ajuta Rusia să reziste sancţiunilor şi a furnizat tehnologie cheie pe care Rusia a folosit-o pe câmpul de luptă din Ucraina.

foto:

Comentarii