Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Finlanda avertizează asupra activităților ostile ale Rusiei: atacuri cibernetice, perturbări GPS, furturi la rețele de apă și acte de vandalism

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 24 octombrie 2024 Etichete: , ,

Finlanda se confruntă cu o serie de incidente suspecte de sabotaj și perturbări, iar oficialii finlandezi cred că Rusia este implicată în desfășurarea unor operațiuni extinse de influență împotriva țării, dar și a altor state europene, a declarat ministrul de interne Lulu Ranne, conform Reuters. Incidentul survine pe fondul tensiunilor crescute după aderarea Finlandei la NATO, iar serviciile de informații occidentale, inclusiv cele finlandeze, au semnalat că Rusia ar putea fi responsabilă pentru un număr tot mai mare de activități ostile în regiunea euro-atlantică, inclusiv atacuri cibernetice și alte acțiuni perturbatoare, acuzații negate de Moscova.

Ministrul Ranne a explicat că Finlanda se confruntă cu diverse forme de amenințări, cum ar fi sabotajul, daunele materiale, perturbările și utilizarea migrației ca instrument de presiune. „Ne confruntăm cu perturbări, acte de sabotaj, diverse tipuri de daune și migrație instrumentalizată, printre altele. Acest lucru creează un sentiment general de incertitudine și neclaritate cu privire la ceea ce este adevărat și ceea ce nu este,” a declarat ea, menționând că se desfășoară investigații în multe dintre cazuri.

„Cu toate acestea, pe baza informațiilor de la serviciile de informații civile și militare, avem indicii clare care arată spre Rusia,” a precizat Ranne, evidențiind faptul că legătura este deosebit de evidentă în cazurile de interferențe GPS detectate în traficul maritim și aerian al Finlandei. „În prezent, Rusia este principala entitate care se angajează în operațiuni de influență de mare amploare împotriva noastră,” a adăugat ea.

La începutul lunii octombrie, compania nordică de utilități Fortum a raportat că se confruntă zilnic cu atacuri cibernetice în Finlanda și Suedia, observând ocazional drone și indivizi suspecți în apropierea facilităților sale. De asemenea, conexiunile prin satelit ale centralelor electrice au fost afectate.

În același timp, Nordea, cea mai mare bancă din regiune, a fost ținta unei campanii fără precedent de atacuri „denial of service” timp de câteva săptămâni, descrise de directorul național pentru securitate cibernetică, Rauli Paananen, ca fiind „foarte neobișnuite.” Aceste atacuri au determinat Biroul Național de Investigații din Finlanda să deschidă o anchetă asupra incidentelor cibernetice care au afectat sectorul financiar. Nordea a precizat că valul recent de atacuri DDoS, început la mijlocul lunii septembrie, a fost cel mai intens văzut vreodată în țările nordice, ducând la încetiniri sau indisponibilități temporare ale serviciilor online, însă banca a reușit să blocheze aproximativ 90% dintre ele.

Autoritățile finlandeze au încercat să verifice sistematic toate dronele observate în apropierea infrastructurii critice. Cu toate acestea, „rămâne un strat tulbure care nu poate fi identificat, nimeni nu a fost prins,” a declarat Tomi Vuori, director general în cadrul Ministerului de Interne. El a adăugat că au fost detectate și numeroase furturi de echipamente tehnice din instalații de apă, fără o motivație financiară clară, ceea ce ridică suspiciuni cu privire la implicarea unui actor statal. Totuși, unele cazuri ar putea fi acte de vandalism fără legătură cu activități ale unor entități statale.

Supo, serviciul de securitate și informații al Finlandei, susține că serviciile secrete rusești au fost nevoite să-și adapteze operațiunile după expulzarea a peste 700 de diplomați ruși din Europa, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. „Modul de operare al Rusiei devine tot mai agresiv, iar riscul de victime colaterale crește,” a declarat pentru Reuters Teemu Turunen, adjunctul șefului Supo. Totodată, el a remarcat că, „Rusia nu este omnipotentă, așa cum încearcă să se prezinte; nu sunt capabili să ducă la bun sfârșit toate acțiunile de care sunt acuzați.”

foto: pixabay

Comentarii