Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


UE este de acord să dea Ucrainei profiturile din activele ruseşti îngheţate/ Ungaria se opune

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 martie 2024 Etichete: , , ,

Liderii Uniunii Europene au convenit joi seara asupra unui acord preliminar pentru a rechiziționa o proporție semnificativă din profiturile excepționale obținute din activele rusești înghețate și a le direcționa către Ucraina, conform informațiilor furnizate de The Guardian.

Acordul survine după aproape un an de discuții referitoare la baza legală pentru confiscarea eficientă a aproximativ 190 de miliarde de euro de active rusești ținute în custodia centrală belgiană de valori mobiliare Euroclear.

Un compromis a fost obținut după revizuirea textului pentru a răspunde preocupărilor Ungariei, care se opunea folosirii fondurilor pentru înarmarea Ucrainei.

Detaliile privind distribuirea fondurilor nu au fost stabilite încă, dar se propune ca 90% să fie alocate pentru programe militare și 10% pentru reconstrucție, cu opțiunea ca o parte din acestea să fie redirecționate pentru finanțarea misiunilor de menținere a păcii din întreaga lume, pentru a răspunde astfel preocupărilor Ungariei.

Conform POLITICO, Ungaria a declarat că va opune planului Comisiei Europene de a folosi 90% din profiturile din activele rusești înghețate pentru a achiziționa arme pentru Ucraina. Balázs Orbán, un apropiat al premierului ungar Viktor Orbán, a susținut fie reducerea cotei de sprijin militar la zero, fie obținerea unei derogări pentru ca Ungaria să nu contribuie la achiziționarea de arme – o măsură considerată dificilă din punct de vedere tehnic.

Există încă riscuri juridice asociate acestei măsuri, cu posibilitatea ca banii să trebuiască returnați după război, în cazul în care Rusia inițiază o acțiune legală.

Miercuri, Kremlinul a avertizat că o astfel de acțiune ar reprezenta o încălcare flagrantă a dreptului internațional, dar diplomații UE au declarat că sunt de acord că profiturile sau dobânzile generate de activele înghețate ar putea fi folosite în beneficiul Ucrainei.

Această mișcare a survenit după ce Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe liderii UE să-și intensifice sprijinul pentru a asigura mai multă acoperire aeriană, pentru a proteja orașele din estul Ucrainei de bombardamentele rusești, inclusiv prin utilizarea activelor înghețate. El a subliniat necesitatea ca agresorul să plătească cel mai mare preț pentru război, în conformitate atât cu litera, cât și cu spiritul legii, cerând liderilor UE să ia în considerare capitalul ținut în banca belgiană.

foto: Pixabay

Comentarii