Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Mărturia unui medic din Constanța care a operat o fetiță infectată cu coronavirus: Este foarte greu să respiri prin tot echipamentul. Mâinile îți amorțesc, îți devin reci

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 20 aprilie 2020 Etichete: , ,

Chirurgul Florin Daniel Enache, cel care a operat o fetiță de șapte ani infectată cu coronavirus, povestește experiența prin care a trecut. Acesta se pregătea să ia masa cu familia când a fost sunat să se prezinte la spital pentru operație. Era vorba despre un copil de șapte ani care fusese diagnosticat cu Covid-19 și avea nevoie de o intervenție urgentă din cauza unei apendicite acute cangrenoase perforată.

„Am sunat soția, i-am spus să nu mă aștepte. I-am zis de ce. A izbucnit în plâns”, povestește chirurgul pediatru de la Spitalul Județean de Urgență Constanța.

Medicul susține că cel mai dificil lucru a fost să opereze echipat cu combinezonul de protecție, plus trei perechi de mănuși, trei rânduri de halate sterile, câte două măști, papuci de sală și câte două rânduri de șoșoni sterili.

„Este foarte greu să respiri prin tot echipamentul, transpiri prin toți porii, iar mâinile îți amorțesc, îți devin reci și nu mai poți să realizezi actul medical. A fost nevoie de câteva minute să fac câteva exercitii, altfel nu reuseam să termin”, a povestit el într-un videoclip publicat pe Facebook de Primăria Constanța.

#RESPECT “I-am spus soției să nu mă mai aștepte, i-am spus că voi opera un copil infectat cu COVID-19.”
???O lecție de…

Publicată de Primăria Constanța pe Luni, 20 aprilie 2020

Context

Un copil în vârstă de șapte ani infectat cu virusul Covid-19 a fost operat de apendicită la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Potrivit medicilor, aceasta ar fi prima intervenția chirurgicală din România asupra unui pacient confirmat cu coronavirus .

Florin Enache, medic primar de chirurgie pediatrică, a declarat joi că pe 28 martie o fetiță de șapte ani a fost adusă la spital cu dureri de burtă. Doctorul a precizat că, în urma anamnezei și a radiografiei pulmonare, a descoperit că fetița este infectată cu virusul Covid-19. Mai întâi i-a fost făcut un test rapid ale cărui rezultat au fost pozitive, iar apoi un test PCR care a fost tot pozitiv.

„Ne-am luat apoi toate masurile de precautie. Am internat-o, avea un abdomen acut chirurgical. Dupa nici 24 de ore am operat-o pentru ca avea o apendicita gangrenoasa perforata cu abces periapendicular”, a spus medicul Florin Enache, pentru news.ro.

Copilul a stat internat într-un salon dedicat pentru pacienții confirmați sau suspectați de infecție cu Covid-19 împreună cu mama lui.

„Fetita a stat cu mama in spital. Avem in spital pe fiecare sectie un salon dedicat pentru pacientii potential infectati Covid si a stat izolata. Acolo se intra echipat complet. Pe fetita am tinut-o cat a fost nevoie sa scape de orice problema chirurgicala”, a mai afirmat medicul.

Medicul susține că fetița nu avea simptome specifice coronavirusului, iar după o săptămână a fost testată din nou, rezultatele fiind negative. Pe 4 aprilie a fost externată din spital, iar apoi s-a izolat cu mama ei la domiciliu.

Enache a menționat că din informațiile pe care le are aceasta a fost prima intervenție făcută în România la un copil confirmat cu coronavirus, însă crede că niciun adult infectat nu mai fusese operat în țara noastră până la acea dată.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *