Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Filmul investigațiilor privind dispariția Luizei: Ce le-a spus Gheorghe Dincă anchetatorilor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 26 august 2019 Etichete: , , ,

De câteva săptămâni, cazul crimelor de la Caracal este în atenţia opiniei publice, atât din perspectiva neregulilor depistate la nivelul intervenţiilor în situaţiile de urgenţă, cât şi din punct de vedere al cruzimii cu care a acţionat presupusul autor. Apelul uneia dintre fete la 112 şi intervenţia târzie a autorităţilor a scos la iveală lipsa de proceduri şi nepregătirea angajaţilor din structurile MAI. Guvernul încearcă să remedieze problemele depistate, iar anchetatorii să afle ce s-a întâmplat concret cu cele două fete.

Principalele piste în aflarea adevărului privind soarta celor două adolescente sunt date chiar de cel suspectat că le-a ucis: Gheorghe Dincă. Bărbatul le-a relatat anchetatorilor cum le-ar fi ucis pe fete şi ce a făcut cu trupurile lor. În timp ce anumite declarații ale acestuia s-au confirmat în anchetă, altele ridică semne de întrebare. Dacă în cazul Alexandrei, analizele făcute fragmentelor osoase si dinților găsiți în curtea lui Dincă au arătat ca ADN ul este al fetei, dispariția Luizei rămâne în continuare un mister.

Ce le-a declarat Gheorghe Dincă anchetatorilor despre Luiza

Surse apropiate anchetei spun că Gheorghe Dincă le-a spus procurorilor că pe Luiza a luat-o la ocazie de la intersecția străzii Craiova cu Piața Victoriei, urmând a o duce la Dioști. Fata i-ar fi povestit că a venit la Caracal să scoată bani de la bancomat, trimiși de mama ei, însă nu a reușit.

I-ar fi luat telefonul și l-ar fi aruncat în mers, le-a spus acesta anchetatorilor. A dus-o la locuința lui , unde ar fi violat-o. Discuțiile ar fi devenit tensionate, lovind-o cu palma peste față, moment în care Luiza ar fi căzut.

În cele din urmă, a constatat că fata murise. După câteva ore, acesta ar fi pus cadavrul în maşină, iar după ce a ocolit centrul mai multor comune s-ar fi hotărât să-l arunce cadavrul în Dunăre, aproape de Corabia, le-ar fi spus Dincă anchetatorilor.

Ulterior, povesteşte acesta, a găsit în ghiozdanul fetei nişte bilete pe care erau notate numerele de telefon ale tatălui si bunicului. In contextul în care fata i-ar fi spus lui Dincă că si-ar dori să meargă să lucreze in strainătate, acesta i-ar fi contactat pe cei doi spunându-le că Luiza a plecat în afara ţării, la muncă.

„Am mers la Craiova și am cumpărat un telefon mobil din târg și l-am sunat pe bunicul sau pe tatăl fetei și le-am spus că fata e plecată la muncă. Precizez că am sunat de două ori, la date diferite. De fiecare dată după ce am sunat am abandonat telefoanele în Craiova”, a precizat acesta.

Ulterior, principalul suspect a revenit asupra declarațiilor și le-a spus procurorilor că a ars trupul Luizei, indicându-le locul unde a ascuns resturile. Analizele medicilor legiști nu au fost concludente, pentru a se stabili dacă ADN-ul aparține tinerei, arătând doar că sunt ale unei fete cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.

Firul anchetei în cazul dispariției Luizei

Luiza a dispărut pe 15 aprilie, zi în care bunicul ei a fost anunțat printr-un apel telefonic că tânăra a plecat la muncă în străinătate. Bărbatul a sesizat poliția,  cauza fiind coordonată de parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, infracțiunea investigată în primă faza fiind de lipsire de libertate. Pe 30 mai, dosarul a fost preluat de DIICOT Craiova, iar pe 6 iunie s-a început urmărirea penală pentru trafic de persoane.

În momentul în care ar fi urcat în mașina lui Dincă, Luiza ar fi vorbit la telefon cu tatăl ei. Acesta sunat-o ulterior, însă nu a mai răspuns. Seara, în jurul orei 19.00, telefonul era închis.

Anchetatorii au ridicat imagini de pe camerele de luat vederi din zona în care Luiza a fost văzută ultima dată. Nu a fost surprins momentul în care fata a urcat în mașină, însă au fost văzute autoturismele care treceau prin zonă.

Corelând ora la care a fost văzută Luiza și momentul dispariției, procurorii aveau în vedere trei mașini care au trecut prin perimetrul considerat a fi cel în care Luiza s-a urcat în autoturism. Numerele de înmatriculare nu au fost observate, însă era vizibilă marca fiecărei mașini. De altfel, acesta a fost unul dintre indiciile care i-au pus pe procurori pe urmele lui Dincă după dispariția Alexandrei.

În dosar, până la apariția cazului Alexandrei, procurorii au făcut mai multe audieri, dând declarații familia Luizei, prietenii și colegii fetei. Bunicul ei a fost testat cu poligraful. De asemenea, s-au dispus percheziții, interceptarea numerelor de pe care s-a sunat precum și alte audieri.

sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *