Thursday, April 25, 2024
Jurnalism corect


Afaceriștii Claudiu Florică și Dinu Pescariu scapă de dosarul Microsoft, însă rămân fără 21 de milioane de dolari

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 24 martie 2020 Etichete: , , ,

Oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu au scăpat de dosarul în care erau acuzați de spălare de bani. Tribunalul Capitalei a încetat procesul în cazul lor pentru că faptele s-au prescris. Chiar și așa, instanța a decis confiscarea, de la cei doi, a 21 de milioane de dolari, potrivit minutei.

Dispune încetarea procesului penal faţă de inculpatul FLORICĂ CLAUDIU IONUȚ, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale. (…) Dispune încetarea procesului penal faţă de inculpatul PESCARIU DINU MIHAIL, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale”, potrivit deciziei Tribunalului București.

Milioane confiscate

Deși a încetat procesul, instanța a decis confiscarea a 21 milioane de dolari:

  • de la inculpatul Florică Claudiu Ionuț suma de 10.858.479 USD;
  • de la inculpatul Pescariu Dinu Mihail suma de 10.858.479 USD;
  • de la Stan Dragoș Șerban suma de 1.070.557 USD (în cazul său, acuzațiile au fost clasate de DNA).

Decizia Tribunalului București nu este definitivă.

Dosarul Microsoft a fost trimis în judecată în urmă cu doi ani, în februarie 2018. Atunci, procurorii i-au trimis în instanță pe Florică și Pescariu în legătură cu sumele obținute de Fujitsu Siemens Computers, în contextul contractului legat de licențele educaționale Microsoft.

Suma de 22.787.515 USD, reprezentând o parte (aproximativ o treime) din folosul necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers a făcut obiectul infracțiunii de spălare de bani. Concret, în vederea disimulării originii ilicite a sumei de 22.787.515 USD, a fost încheiat un contract de consultanță fictiv între Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG. În baza acestui contract, au fost transferate în contul Profinet AG, suma de 15.553.878,86 USD la data de 11.05.2004 și suma de 7.233.510,86 USD la data de 30.11.2004”, arătau procurorii DNA la momentul trimiterii în judecată. 

În perioada mai – decembrie 2014, prin subcontractarea succesivă în mod fictiv a unor servicii de consultanță, sumele de bani ar fi tranzitat o serie de conturi ale unor firme off-shore, potrivit DNA. 

Foto: Facebook / Ionescu Ștefan

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *