Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Federația Rusă susține că este dispusă să asigure coridoare pentru navele ucrainene / Portul din Mariupol, „demilitarizat și deminat”

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 25 mai 2022

Oficialii ruși sunt pregătiți să intre într-un dialog pe tema navelor ucrainene blocate în porturi și cer încă o dată Occidentului să ridice sancțiunile asupra exporturilor Federației Ruse, potrivit unei declarații făcută miercuri, 25 februarie, de ministrul adjunct de Externe, Andrei Rudenko, notează Interfax.

Suntem mereu pregătiți de dialog cu toți cei care își doresc pacea, pentru a găsi o rezolvare pașnică a tuturor problemelor”, a declarat ministrul adjunct de Externe.

Oficialul rus cere Occidentului să ridice sancțiunile impuse asupra exporturilor și tranzacțiilor financiare ale Rusiei, menționând că ar duce la reluarea livrărilor de grâne pe piețele globale.

Totodată, cerem Ucrainei să curețe toate porturile unde sunt localizate nave. Rusia este gata să asigure coridoare umanitare, lucru pe care îl facem zilnic”, a adăugat Rudenko.

Tot miercuri, Ministerul rus al Apărării a anunțat că portul din Mariupol a fost „deminat și demilitarizat și că și-a reluat activitatea „obișnuită”.

Declarația lui Andrei Rudenko vine la puțin timp după ce ministrul chinez de Externe, Wang Yi, i-a transmis omologului german, Annalena Burbock, că este necesar să fie asigurat „un coridor verde” pentru a facilita exporturile de grâne din Rusia și Ucraina.

Săptămâna trecută, în cadrul ședinței Consiliului de securitate ONU, Antonio Guterres, secretarul general, a avertizat că invazia rusă în Ucraina ar putea duce la o criză alimentară ce ar putea dura ani de zile și ar avea „efecte devastatoare” pentru zeci de milioane de oameni.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a acuzat Federația Rusă că este direct responsabilă pentru criza alimentară.

Guvernul Federației Ruse crede, aparent, că folosirea hranei drept armă îl va ajuta să obțină ceea ce nu a reușit prin intermediul invaziei – să distrugă spiritul cetățenilor ucraineni. Livrările de hrană pentru milioane de ucraineni și milioane de cetățeni din lume sunt, efectiv, ostatice”, a spus Antony Blinken, în cadrul ședinței Consiliului de securitate ONU, citat de Reuters.

Blinken a făcut atunci apel la oficialii ruși să deblocheze porturile ucrainene, pentru a permite reluarea livrărilor din unul dintre cei mai importanți exportatori de grâne din lume.

Decizia de a militariza alimentele aparține Moscovei. Aproximativ 20 de milioane de tone de grâne stau degeaba în depozitele ucrainene, în timp ce aprovizionarea cu alimente la nivel global este la un nivel scăzut, iar prețurile au atins un nivel foarte ridicat”, a adăugat Blinken.

CITEȘTE ȘI: Criza alimentară, discutată la ONU | SUA, apel pentru deblocarea porturilor ucrainene. Răspunsul Rusiei / Propunerea ministrului Aurescu

Sursă foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW