Friday, December 8, 2023
Jurnalism corect


Criza alimentară, discutată la ONU | SUA, apel pentru deblocarea porturilor ucrainene. Răspunsul Rusiei / Propunerea ministrului Aurescu

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 mai 2022

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a acuzat joi seară, în cadrul ședinței Consiliului de Securitate ONU, că Federația Rusă este responsabilă pentru criza alimentară generată de blocarea porturilor ucrainene. Reprezentantul Moscovei l-a contrazis pe oficialul american și a reiterat poziția potrivit căreia sancțiunile impuse de Occident ar sta la baza crizei. Participant la ședință, ministrul Bogdan Aurescu a precizat că România are cea mai bună poziție pentru a deveni un hub de tranzit și export pentru cerealele ucrainene. 

Guvernul Federației Ruse crede, aparent, că folosirea hranei drept armă îl va ajuta să obțină ceea ce nu a reușit prin intermediul invaziei – să distrugă spiritul cetățenilor ucraineni. Livrările de hrană pentru milioane de ucraineni și milioane de cetățeni din lume sunt, efectiv, ostatice”, a spus Antony Blinken, în cadrul ședinței Consiliului de securitate ONU, citat de Reuters.

Șeful diplomației SUA a făcut încă o dată apel la oficialii ruși să deblocheze porturile ucrainene, pentru a permite reluarea livrărilor din unul dintre cei mai importanți exportatori de grâne din lume.

Decizia de a militariza alimentele aparține Moscovei. Aproximativ 20 de milioane de tone de grâne stau degeaba în depozitele ucrainene, în timp ce aprovizionarea cu alimente la nivel global este la un nivel scăzut, iar prețurile au atins un nivel foarte ridicat”, a adăugat Blinken.

Răspunsul Federației Ruse

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a acuzat că Ucraina ar fi cea care și-ar bloca porturile și ar pune mine maritime la Marea Neagră.

Un alt argument invocat de oficialii ruși a fost interzicerea exporturilor ruse și bieloruse, impuse odată cu sancțiunile aplicate celor două țări de către statele Occidentale, pentru invazia Ucrainei.

Măsurile ilegale, unilaterale și absolute impuse de Occident împotriva statelor noastre au lovit în sectorul agricol încă de dinainte de ultimele evenimente din Ucraina”, a spus Nebenzia, citat de Interfax.

Și fostul președinte al Rusiei, Dmitry Medvedev, a scris, pe Telegram, că este o situație „ilogică”.

Pe de-o parte, introduc sancțiuni nebunești, iar de cealaltă parte ne roagă să livrăm mâncare. Lucrurile nu funcționează așa. Nu suntem idioți”, a scris Medvedev, pe Twitter.

CITEȘTE ȘI: Secretarul general al ONU a avertizat că războiul din Ucraina va genera o criză alimentară cu „efecte devastatoare”

Intervenția ministrului Bogdan Aurescu

La ședința Consiliului de Securitate al ONU a participat și Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, la invitația omologului din SUA, Antony Blinken.

Șeful diplomației române a arătat că piața de cereale este puternic afectată ca urmare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, având în vedere că cele două state sunt actori importanți în comerțul mondial în acest domeniu”, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

Aurescu a precizat că România are cea mai bună poziție pentru a fi un hub de tranzit și export pentru cerealele ucrainene și a precizat că, deja, Portul Constanța a exportat 240.000 de tone de grâne din țara afectată de război.

Șeful diplomației române a arătat că aceste eforturi consolidează profilul României de actor care contribuie în mod pragmatic la asigurarea stabilității regionale și globale, inclusiv a securității alimentare. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat apelul la mobilizarea unui efort cât mai larg la nivel internațional, pentru realizarea unui coridor de transport, inclusiv maritim, care să implice și rutele și porturile românești, pentru a ușura realizarea exporturilor ucrainene către destinații terțe”, potrivit sursei citate.

În plus, șeful diplomației române a respins „în termeni fermi acuzațiile complet nefondate” potrivit cărora ar exista o „înțelegere” ca Ucraina să exporte cereale către Occident contra asistenței militare acordate Ucrainei.

Șeful diplomației române a atras atenția că nu este prima dată când Federația Rusă încearcă să propage astfel de informații complet eronate, autoritățile române reacționând prompt pentru a le respinge ca false și manipulatorii”, mai arată MAE.

CITEȘTE ȘI: Rusia a acuzat că prin România sunt livrate arme și muniție Ucrainei / Oficial din MApN: Încercare de manipulare a realității

Sursă foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW