Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu: Criza alimentară este „stimulată” de război. România încearcă să ajute Ucraina să trimită cerealele

By news.ro , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 25 mai 2022

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, marţi, pentru Al-Jazeera English, despre criza alimentară „stimulată” de războiul din Ucraina şi despre eforturile României şi ale altor state de a ajuta Ucraina să exporte cereale.

Bogdan Aurescu a fost întrebat, concret, despre criza alimentară mondială şi despre cerealele blocate în Ucraina.

„Cred că acesta este unul dintre efectele multidimensionale ale războiului rusesc în Ucraina. Criza alimentară este „stimulată” de acest război, din cauza blocadei din faţa portului Odesa în principal, dar şi din cauza faptului că foarte multă populaţie a fost strămutată în Ucraina, deci sezonul agricol a fost perturbat. Acest lucru creează o mulţime de probleme, nu numai pentru ţările vecine, ci şi pentru multe alte ţări care au nevoie de aceste cereale”, a declarat Aurescu.

El a adăugat că România, în calitate de ţară vecină, încearcă să ajute Ucraina să trimită cerealele prin România.

Întrebat cum sunt scoase cerealele din Ucraina, ministrul a explicat: „Noi primim cereale prin sistemul nostru feroviar, de exemplu, prin Portul Galaţi pe Dunăre, care este unul dintre cele mai mari porturi româneşti pe acest fluviu, şi apoi, de la această destinaţie pe Dunăre, în Portul Constanţa, care este cel mai mare port din Marea Neagră. Şi pot să vă informez că, deja în ultimele săptămâni, peste 240.000 de tone de cereale ucrainene au plecat din Portul Constanţa spre alte destinaţii”.

Ministrul a mai precizat că „este foarte important să ne ocupăm de minele plutitoare din Marea Neagră şi să asigurăm protecţia navelor care transportă cereale”.

„Aşadar, România face tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să îşi transporte grânele şi cred că suntem, poate, cel mai bine poziţionaţi, din punct de vedere geografic, pentru a fi un hub pentru tranzitul şi exportul de cereale ucrainene către terţe destinaţii”, a mai declarat Aurescu.

Foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW