Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Facultățile ale căror cursuri online au fost marcate de momente controversate cer studenților să nu mai înregistreze orele de pe internet / Care este reacția rectorilor

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 noiembrie 2020

În ultima săptămână au apărut, în spațiul public, două înregistrări cu profesori ale unor universități de renume din țară în timp ce poartă conversații halucinante cu studenții în timpul cursurilor. În urma publicării celor două filmări, conducerile facultăților în cauză au trimis mail-uri către studenți în care li se aduce la cunoștință că înregistrarea cursurilor online este interzisă.

Academia de Studii Economice și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București le-au trimis studenților un mail în care li se explică regulile pe care trebuie să le respecte în timpul cursurilor online, sub protecția datelor cu caracter personal.

Studenților și cadrelor didactice care participă la activitățile de învățare desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului le revin următoarele obligații: a) de a răspunde pentru toate mesajele, videoclipurile, fișierele expediate sau pentru orice materiale prelucrate prin utilizarea aplicației(…) c) de a nu înregistra, disemina, folosi informații, care conțin date cu caracter personal, în alt mod care excede scopului prelucării acestor date”, se arată în mail-ul trimis de ASE.

„Intimidare, opacitate și dezinteres” – USR Tineret

Filiala de tineret a partidului Uniunea Salvați România consideră că acțiunile conducerilor celor două universități ar fi dovezi de intimidare, opacitate și dezinteres la adresa studenților.

Intimidare, opacitate și dezinteres.

La două zile după ce a ajuns viral un filmuleț cu o profesoară de la UMFCD, conducerea universității a trimis un mail către studenți în care li se interzicea pe o bază nelegală să mai înregistreze cursurile on-line. Ieri, ASE-ul face un lucru similar, studenților li se dă de înțeles că pot fi dați în judecată.

? Susținem studenții care s-au simțit umiliți în aceste zile (mai mult decât de obicei) de comportamentul conducerilor din universitățile în care studiază. Vă încurajăm să vă spuneți cuvântul și să nu lăsați abuzurile să devină o normalitate pe care unii vor să o justifice prin autonomia universitară”, se arată într-o postare pe Facebook a filialei de Tineret a USR.

„Nu este o sancțiune către studenți” – Rectorul ASE

Contactat de redacția mainnews.ro, rectorul Academiei de Științe Economice din Capitală a precizat că atenționarea nu ar fi o sancțiune către studenți, ci chiar o eventuală protecție oferită de facultate în fața unor posibile procese.

Nu este o sancțiune către studenți, nu scuză comportamentul profesorului, dar și copiii trebuie să știe că trebuie să respecte regulamentul, pentru că profesorul ar putea să îi dea în judecată și nu știu cum ies din instanță, ar fi o problemă din partea lor”, a precizat Niculae Istudor, rectorul ASE.

Acesta a arătat modul prin care un student ar putea să semnaleze posibile cazuri de abuz din partea unor profesori.

Printr-un memoriu adresat de studenții noștri, către decan, pro-decan, la funcții de conducere și dacă ajung și la mine, la rector, au obținut răspuns la toate nevoile. Plus că ei știu foarte bine că sunt în toate structurile de conducere, noi analizăm și în Biroul de Administrație și în Consiliul de Administrație, studentul are cuvântul în fiecare ședință și prezintă situațiile cu care se confruntă. Ei știu că au deschidere din partea mea să spună adevărul”, a precizat rectorul Academiei de Științe Economice din București, pentru mainnews.ro.

Recomandări, nu obligativitate

Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila”, a explicat, pentru mainnews.ro, că în mail-ul trimis către studenți nu este vorba de un regulament care să le interzică să înregistreze cursurile, ci, mai degrabă, un ghid.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Derapajul unei profesoare de la UMF Carol Davila în timpul cursurilor: Stai puţin ca ăştia sunt foarte proşti sau foarte răi / Rectorul Universității: I-a fost suspendată activitatea didactică

Fără aprobare nu se poate înregistra un curs, pentru că sunt și elemente de copywriting. Am stabilit cu președintele Asociației Studenților să am un feedback constant de la studenți. Ei pot înregistra, putem cere noi înregistrările dacă este cazul. S-a trimis un mail de reactualizare, să revadă ghidul. E un ghid, nu o obligativitate, publicat în septembrie. E normal să nu înregistreze anumite elemente, asta este, dacă suntem online, e un risc”, a spus rectorul UMF „Carol Davila”.

Profesoară din cadrul ASE, acuzații uluitoare la adresa studenților din Moldova

O profesoară din cadrul ASE a fost înregistrată în timp ce explica, în timpul cursurilor, cum o studentă din Moldova i-ar fi pătruns în casă, i-ar fi furat cursurile și i-ar fi pus otravă în congelator.

Niculae Istodor a dat de înțeles că profesoara în cauză va ajunge, săptămâna viitoare, într-o comisie de disciplină a facultății.

Trebuie să rezolvăm și să analizăm toate problemele, doamna, probabil va intra într-o comisie de disciplină, se stabilește luni. Comisia de analiză va propune cazul Comisiei de disciplină”, a declarat rectorul Academiei de Științe Economice, pentru mainnews.ro.

Redăm în totalitate mail-ul trimis studenților de la ASE:

 

 

Sursă foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *