Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Facturarea electronică devine obligatorie pentru companii și consumatori finali de la 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul Finanțelor

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 iunie 2024 Etichete: ,

Ministerul Finanțelor anunță că va continua măsurile împotriva evaziunii fiscale, introducând obligatoriu facturarea electronică pentru relațiile între companii și consumatorii finali (B2C) începând cu 1 ianuarie 2025.

”MF continuă măsurile împotriva evaziunii fiscale şi introduce obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronică pentru relaţia între companii şi consumatorii finali (B2C).Ministerul Finanţelor propune, printr-un proiect de act normativ, modificări şi completări: în domeniul gestionării şi implementării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura; al aparatelor de marcat electronice fiscal;excluderea accizelor din procedura de restructurare a obligaţiilor bugetare”, anunţă ministerul.

Utilizarea sistemului național RO e-Factura se va extinde și pentru tranzacțiile B2C, fiind opțională între 1 iulie 2024 și 31 decembrie 2024 și obligatorie de la 1 ianuarie 2025. Astfel, toți contribuabilii care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura.

”La nivelul UE este în discuţie introducerea facturării electronice obligatorii, bazat pe standardul european, atât în relaţia B2B, cât şi în relaţia B2C, astfel că această măsură creează premisele pentru implementare. În contextul digitalizării ANAF, informaţiile cuprinse în aceste facturi sunt necesare pentru reflectarea cât mai exactă în decontul precompletat RO e-TVA a operaţiunilor economice realizate de persoanele impozabile. Introducerea acestei măsuri nu generează nicio obligaţie pentru persoanele fizice, însă va asigura în viitor posibilitatea persoanelor fizice de a accesa toate informaţiile raportate de furnizori. Pentru noi este un instrument vital în lupta cu evaziunea fiscală şi implicit pentru capacitatea Guvernului de a finanţa investiţiile în serviciile publice esenţiale”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Vor fi exceptate de la utilizarea sistemului RO e-Factura persoanele impozabile care emit facturi pentru operațiuni neimpozabile TVA, anumite organizații internaționale, și forțele armate ale statelor membre NATO, exceptând situațiile în care acestea optează pentru utilizarea sistemului.

Asociațiile, fundațiile și agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori vor fi exceptați temporar până la 30 iunie 2025, cu posibilitatea de a opta pentru utilizarea sistemului înainte de această dată. Pentru aceste categorii, utilizarea sistemului va deveni obligatorie începând cu 1 iulie 2025.

Beneficiarii care nu primesc facturile prin sistemul RO e-Factura în termenul prevăzut vor putea notifica autoritățile fiscale. Executorii judecătorești și ANABI vor avea obligația de a transmite facturile prin sistemul RO e-Factura când emit facturi în numele furnizorilor impozabili.

Se reglementează înscrierea codului de identificare fiscală pe bonul fiscal, în locul codului de înregistrare în scopuri de TVA, și tipărirea pe bonul fiscal a datei, orei, numărului de identificare al bonului și seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal în format QR pentru a facilita verificarea și combaterea evaziunii fiscale.

În cazurile în care tipărirea sub formă de cod QR nu este tehnic posibilă, utilizatorii acestor aparate trebuie să se conformeze în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

Accizele sunt excluse din procedura de restructurare a obligațiilor bugetare, conform modificărilor aduse Ordonanței Guvernului nr.6/2019, pentru a sprijini contribuabilii de bună credință, deoarece aceste taxe speciale sunt percepute direct sau indirect asupra consumului și plătite de cumpărător.

foto: Facebook

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW