Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


EXCLUSIV Participarea României la Eurovision a costat statul peste 1,5 milioane lei / Jumătate din sumă a mers pentru plata taxei de participare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 17 august 2022

Scandalul în care a fost implicată România în timpul ediției din acest an a Eurovision a avut și un preț, unul deloc mic dacă este să ținem cont de situația economică a țării. Potrivit unui răspuns transmis de reprezentanții Societății Române de Televiziune la solicitarea Mainnews.ro, cheltuielile totale s-au ridicat la 1,57 milioane lei, din care circa 782.000 lei s-au dus doar pentru plata taxei de participare către organizatorul concursului. 

Participarea României la Eurovision 2022 a fost una cu cântec, atât la propriu, cât și la figurat. Dacă în ceea ce privește partea muzicală, reprezentanții țării nu au excelat, terminând finala pe locul 18 din 25 de participanți, echipa TVR în schimb a fost în mijlocul unui scandal imens.

Organizatorii competiției au descalificat juriul României, alături de cele din alte cinci state, după ce spun ei, ar fi identificat o posibilă încercare de manipulare a voturilor exprimate. Votul acestora a fost înlocuit, atât pentru semifinală cât și pentru finală, de un calcul făcut de organizatori pe baza voturilor exprimate de celelalte state.

Acuzațiile au fost negate vehement de conducerea Televiziunii Române.

„Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui wrs, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, au transmis reprezentanții TVR la vremea respectivă.

Peste 1,5 milioane pentru Eurovision

Pagubele aduse imaginii României nu au venit însă gratis. Potrivit datelor furnizate de Televiziunea Româna pentru Mainnews.ro, cheltuielile totale s-au ridicat la 1,57 milioane lei. Din această sumă, circa 380.000 lei, fără TVA, au fost cheltuiți pentru organizarea și difuzarea selecției naționale a concursului, în vreme ce circa 782.000 lei au reprezentat taxa de participare achitată organizatorului, European Broadcasting Union. Restul banilor au fost cheltuiți pe chestiuni adiacente, cum a fost cazul deplasărilor.

Potrivit aceleași surse, TVR este la zi cu plata taxelor către European Broadcasting Union.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *