MAE face precizări în legătură cu raportul MCV: Documentul se clasifică pentru a respecta cerințele Comisiei Europene. Nu au existat abateri în anii anteriori privind procedura urmată
Ministerul Afacerilor Externe a făcut precizări, în contextul acuzațiilor Consiliului Superior al Magistraturii la adresa Ministerului Justiției în privința raportului Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Ministerul Afacerilor Externe a răspuns la o solicitare Mainnew.ro, spunând că în perioada imediat premergătoare adoptării și publicării de către Comisia Europeană a raportului MCV, C.E transmite părții române, prin intermediul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, proiectul raportului, pentru transmiterea acestuia către Ministerul Justiției.
„Potrivit cutumei existente, în perioada imediat premergătoare adoptării şi publicării de către Comisia Europeană a raportului său privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Comisia Europeană transmite părții române, prin intermediul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, proiectul raportului, pentru transmiterea acestuia către Ministerul Justiției, în vederea formulării unor eventuale comentarii factuale pe marginea acestui proiect. Ulterior, răspunsul Ministerului Justiției trebuie comunicat Comisiei Europene, prin intermediul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, într-un termen foarte scurt, stabilit de Comisia Europeană.
Consultarea Ministerului Justiției este un gest de curtoazie din partea Comisiei Europene, prealabil publicării versiunii finale a raportului”, a transmis MAE.
Totodată, instituția a precizat că nu au existat abateri în anii anteriori în privința procedurii urmate, nici în privința termenului de răspuns din partea autorităților române.
Acuzațiile CSM
Consiliul Superior al Magistraturii acuză Ministerul Justiției că nu a respectat toate condițiile impuse de Lege privind documentele clasificate, prin faptul că a clasificat Raportul MCV în regimul unui document secret, deși acesta poate avea cel mult caracterul unui document nepublic.
„Clasificarea Raportului MCV în regimul unui document secret, deși acesta poate avea cel mult caracterului unui document nepublic, conduce către presupunerea rezonabilă că acest demers nu a fost efectuat cu respectarea tuturor condițiilor impuse de Legea nr. 182/2002 privind documentele clasificate.
Acordarea unui termen de câteva ore pentru desemnarea unui reprezentant al Consiliului în vederea participării la dezbaterea Raportului MCV, cunoscute fiind prevederile legale ce stabilesc modul de întrunire al membrilor Consiliului și cvorumul necesar desfășurării lucrărilor, reprezintă în fapt o modalitate de lucru prin care se urmărește excluderea Consiliului din procedura formulării observațiilor cu privire la concluziile raportului și naște o legitimă îngrijorarea cu privire la modalitatea de abordare, analiză și gestionarea a celorlalte aspecte esențiale pentru funcționarea justiției utilizată de Ministerul Justiției”, mai scrie în comunicatul de presă.
CSM solicită declasificarea documentului pentru ca toți reprezentanții instituției să aibă acces la raport.
„Consiliul Superior al Magistraturii solicită, în mod public, transmiterea prin intermediul Ministerului Justiției, în calitate de punct de contact în cadrul MCV, a solicitării de prelungire a termenului acordat la o săptămână și declasificarea documentului pentru garantarea accesului la informație al tuturor membrilor Consiliului, în vederea formulării observațiilor solicitate în acord cu principiile statuate prin Decizia de Instituire a MCV pentru România și Bulgaria emisă în anul 2006”, mai scrie în comunicat.
Ana Birchall răspunde acuzațiilor CSM
Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a reacționat în urma acuzațiilor venite din partea Consiliului Superior al Magistraturii privind clasificarea raportului MCV, susținând că și anul acesta s-a procedat exact ca și în anii trecuți, și anume, Ministerul Justiției a primit documentul de la Ministerul Afacerilor Externe, nu ministrul Justiției sau instituția pe care o conduce stabilește regimul documentului și termenul în care autoritățile române au dreptul de a formula eventuale observații.
„Tot ce s-a spus în spațiul public sunt minciuni, și în acest an s-a procedat exact ca și în anii trecuți, și anume, Ministerul Justiției a primit documentul de la Ministerul Afacerilor Externe pentru că așa este uzanța diplomatică, nu Ministerul Justiției și ministrul Justiției stabilește regimul documentului și termenul în care autoritățile române au dreptul de a formula eventuale observații. Dintr-un gest pur de curtoazie, deschidere spre dialog și cooperare loială și instituțională, ministrul Justiției a invitat și reprezentanții CSM, în speță, doamna Lia Savonea și domnul Solomon, ei fiind persoanele care s-au întâlnit în vară cu reprezentanții MCV-ului, dacă doresc să participe la întâlnirea de lucru organizată la Ministerul Justiției în cursul zilei de sâmbătă. I-am invitat exact atunci când noi am fost notificați de către MAE că va veni acest document”, a declarat Ana Birchall pentru mainnews.ro.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: mainnews.ro/mae-face-precizari-in-legatura-cu-raportul-mcv-documentul-se-clasifica-pentru-a-respecta-cerintele-comisiei-europene-nu-au-existat-abateri-in-anii-anteriori-privind-procedura-urmata/ […]