Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

EXCLUSIV O asociere formată din firme abonate la banii publici pune mâna pe contractul pentru faza a treia a Parcului Liniei

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 septembrie 2024

Primăria Sectorului 6 va semna cu Asocierea formată din Ro-Verde Landscaping, Geca Impex, Garden Center și Cris Garden contractul pentru realizarea fazei a treia, Lujerului – Valea Cascadelor, a Parcului Liniei, după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins contestația depusă de Adviana Development. Valoarea înțelegerii va fi de 57,7 milioane de lei, fără TVA. 

Desfășurat pe un traseu cu o lungime de 4,2 km, între Bulevardul Doina Cornea și Valea Cascadelor, Parcul Liniei este primul parc liniar din București. Primăria Sectorului 6 a inaugurat, în mai 2023, prima porțiune a parcului, situată în spatele centrului comercial Cora Lujerului. Ulterior, la finalul lunii aprilie a acestui an, primăria de sector a deschis o nouă porțiune, situată între fosta gară Cotroceni și Bulevardul Doina Cornea. În total, potrivit Primăriei Sectorului 6, este vorba despre aproape 8 hectare de spațiu verde.

Studiu de fezabilitate, realizat de autorii PUZ-ului ilegal

Urmează cea mai mare porțiune, întinsă pe circa 8 hectare, cea între Lujerului și Valea Cascadelor. Studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv a fost executat de controversata firmă Vego, cea care a realizat în trecut și Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 6, declarat ilegal de către instanțele de judecată.

În luna aprilie, Consiliul General al Capitalei a aprobat un proiect de horăre privind realizarea exproprierilor. Inițial, inițiativa fusese respinsă din cauza opoziției consilierilor PSD.

Între timp, Primăria Sectorului 6 a avansat cu licitația, pe fondul concurenței extrem de scăzute. Doar două asocieri de firme au participat la procedura de atribuire.

Firmele abonate la contracte cu statul au pus mâna pe contract

În cele din urmă, Asocierea formată din Ro-Verde Landscaping, Geca Impex, Garden Center și Cris Garden a fost declarată câștigătoare. Decizia a fost contestată la CNSC de către celălalt ofertat, Asocierea condusă de Adviana Development, care a reclamat printre altele opacitatea instituției conduse de Ciprian Ciucu. În cele din urmă, instanța a respins cererea, astfel că Primăria Sectorului 6 va putea încheia contractul. Termenul de realizare este de 18 luni.

Firmele care au obținut contractul au un trecut extrem de controversat, pavat cu mii de contracte cu instituțiile statului. Chiar Primăria Sectorului 6, în timpul mandatelor lui Rareș Mănescu (PNL), Gabriel Mutu (PSD) și Ciprian Ciucu (PNL), a încheiat numeroase înțelegeri cu aceste firme de casă.

Ro-Verde Landscaping îl are ca acționat majoritar pe Ion Olteanu, cel care este și administratorul societății. Numele firmei apare în dosarul în care fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare. Doar anul acesta a reușit să obțină, conform datelor publicate în SEAP, 23 de contracte cu instituții publice, cu o valoare totală de aproape 200 milioane de lei. Patru dintre înțelegeri sunt cu Primăria Sectorului 6.

Geca Impex este deținută de către Gelu Palamaru și Verona Palamaru. Înființată în 2002, firma a obținut de-a lungul vremii numeroase contracte cu statul. În 2018, Libertatea a scris că Geca Impex, într-o asociere din care a mai făcut parte Ro-Verde Landscaping, Cris Garden, World Garden Grup și Rulouri de Gazon SRL, a montat gazon pe liniile de tramvai din Sectorul 5. Prețul plătit de Primăria condusă de Daniel Florea a fost de 7,9 milioane de lei fără TVA. Ulterior, aceeași firmă a fost contractată de către administrația Gabriel Mutu din Sectorul 6 pentru a realiza lucrări de înierbare a liniei de tramvai pe Bulevardul Timișoara. Așa cum Mainnews.ro a atras atenția la vremea respectivă, lucrările au fost prost efectuate, ceea ce a dus la deteriorarea infrastructurii de tramvai, dar și a magistralei de termoficare aflată dedesubt. În 2024, conform SEAP, Geca a obținut nu mai puțin de 66 de contracte cu statul, dintre care 17 cu Primăria Sectorului 6. De asemenea, Geca a obținut, fără licitație, nu mai puțin de 23 de contracte de la Primăria Sectorului 5, condusă de Cristian Popescu Piedone.

Garden Center este o societate deținută tot de Ion Olteanu. În 2024, aceasta a reușit să obțină nu mai puțin de 71 de contracte cu statul, conform datelor încărcate în SEAP. Pe lângă Primăria Sectorului 6, cu care are 38 de contracte, Garen Center mai are înțelegeri, printre altele, cu Primăria Sectorului 2, Primăria Sectorului 1, Primăria Bragadiru, Senatul României și ALPAB in cadrul Primăriei Capitalei.

Cris Garden este deținută de Sorin Cristian Cosac (80%)  și Alina Duminică (20%). Potrivit Digi24.ro, Cosac este un apropiat fratelui teroristului Omar Hayssam, Mukhles Omar, cel alături de care, la începutul anilor 2000, a fost asociat la o firmă. Anul trecut, firma a avut afaceri de peste 120 milioane de lei și a raportat un profit în jur de 12 milioane de lei. În acest an, Cris Garden a obținut 13 contracte cu instituții publice, printre care se numără Primăria Sectorului 6, Primăria Sectorului 2, Primăria Sectorului 3 și Compania Termoenergetica din subordinea Primăriei generale.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW