Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


USR critică compensarea la carburanți anunțată de Guvern: Este o nouă bătaie de joc a actualei coaliții

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 iunie 2022

Compensarea de 0,5 lei pe litrul de carburant, din care doar jumătate ar urma să fie acoperită de stat, este criticată de opoziție. În opinia reprezentanților USR, o măsură mai bună ar fi reprezentat reducerea TVA de la 19% la 5%, care însă ar fi pus și mai mare presiune pe bugetul de stat. 

„În loc să adopte propunerea USR de reducere a TVA-ului de la 19% la 5%, Guvernul PSD-PNL a decis să vină cu cea mai proastă soluție: compensarea cu 50 de bani pe litru la carburanți. Din nou, prea puțin și prea târziu. Propunerea USR de scădere a TVA-ului de la 19% la 5% ar fi redus prețul la pompă cu peste 1 leu pentru motorină și benzină. În plus, măsura Guvernului Ciucă este gândită doar pentru trei luni, deși prețurile cresc constant de la lună la lună. Doar în ultima lună, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 6.1%. Adică plătim azi cu 25 de lei mai mult pentru un plin de benzină față de luna trecută”, au transmis reprezentanții USR.

O compensare cu multe necunoscute

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi, 23 iunie, adoptarea unei scheme, pentru următoarele trei luni, care vizează reducerea cu 0,5 lei a prețurilor la carburanți. Conform șefului executivului, doar jumătate din această sumă ar urma să fie acoperită de stat, restul fiind pusă pe seama companiilor.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de G4Media, reprezentanții executivului ar fi ajuns la un acord doar cu Petrom pentru acordarea unei reduceri, nu însă și cu restul benzinăriilor. Așadar, nu este deocamdată clar modul în care se va face efectiv această compensare.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW