Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Examenele orale de la Bacalaureat, echivalate cu notele din timpul liceului

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 11 iunie 2023 Etichete: , , ,

Probele de evaluare a competenţelor din cadrul examenului de Bacalaureat nu se vor mai desfășura, urmând să fie echivalate cu notele obținute de elevi în tipul liceului, în vreme ce inspecțiile la clasă din cadrul examenului de titularizare vor fi anulare, conform unei Ordonanțe de urgență adoptate de Guvern.

„În contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar, proiectul de act normativ prevede următoarele: La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, arată Ministerului Educației.

În același timp, executivul a decis susținerea examenului de titularizare într-o sigură probă, cea scrisă, și renunțarea la inspecțiile la clasă. Motivul invocat de ministrul educației, Ligia Deca, a fiind legat de faptul că mare parte dintre aceste inspecții nu au putut fi efectuate din cauza grevei.

„Avem nevoie ca toţi candidaţii care pot să intre în concursul de titularizare să poată face acest lucru pentru  avea resursa umană, în toamnă, necesară pentru desfăşurarea procesului de învăţământ”, a explicat Ligia Deca.

Evaluarea sistemică de clasa a şasea, care nu se va mai susţine. În rest, calendarul examenului de Bacalaureat și cel de Evaluare Națională rămân neschimbate.

Cum se va face echivalarea

Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul naţional de bacalaureat 2023 se stabileşte în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la disciplina limba şi literatura română/limba şi literatura maternă.
– nivelul „utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 şi 6.99;
– nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8.49;
– nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8.50 şi 10;

Nivelul de competenţă lingvistică într-o limbă de circulaţie internaţională din cadrul probei C la examenul naţional de bacalaureat 2023 se stabileşte prin echivalarea nivelului de competenţă lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învăţământului liceal, la limba modernă de circulaţie internaţională aleasă pentru susţinerea probei. Media aritmetică a mediilor anuale obţinute de candidat se calculează pe baza mediilor anuale la limba modernă de circulaţie internaţională din anii şcolari în care candidatul a studiat această disciplină, pe parcursul învăţământului liceal. Pentru candidaţii la examenul naţional de Bacalaureat 2023 care au studiat disciplina limba modernă pe parcursul unui singur an de liceu, media anuală obţinută la această disciplină este media care stă la baza stabilirii nivelului unic de competenţă. (4) Pentru candidaţii la examenul naţional de Bacalaureat 2023

Nivelul unic de competenţă se identifică, în acord cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi;

Nivelul unic de competenţă se acordă conform următoarei grile:
– calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 şi 5.99;
– calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 şi 6.99;
– calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 şi 8.49;
– calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8.5 şi 10.

Nivelul de competenţă digitală din cadrul probei D la examenul naţional de bacalaureat 2023 se stabileşte calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de acesta la disciplina Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.

Nivelul de competenţă digitală se acordă conform următoarei grile:
– nivelul „utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 şi 5.99;
– nivelul „utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 şi 6.99;
– nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8.49;
– nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8.50 şi 10.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW