Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Estul orașului Rafah, bombardat de armata israeliană/ Negocierile privind încetarea focului nu au ajuns la un acord

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 10 mai 2024 Etichete: , , ,

Locuitorii palestinieni au declarat că zone din Rafah au fost atacate de forțele israeliene joi, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a respins avertismentul președintelui SUA, Joe Biden, cu privire la întreruperea livrărilor de arme către Israel în cazul unui atac asupra orașului din sudul Gaza, conform Reuters.

Conform unui oficial israelian, runda recentă de negocieri indirecte de la Cairo pentru oprirea ostilităților s-a încheiat joi noapte, iar Israelul va continua operațiunea sa în Rafah și în alte zone ale Fâșiei Gaza, așa cum fusese planificat. Oficialul a declarat că Israelul a transmis mediatorilor rezervele sale cu privire la o propunere a Hamas pentru un acord privind eliberarea ostaticilor.

”Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”, a afirmat Netanyahu, într-o declaraţie video. ”Dar avem mult mai mult decât unghiile noastre”, a adăugat el.

În Gaza, Hamas și Jihadul Islamic au declarat că rivalii lor au lansat rachete anti-tanc și mortiere către tancurile israeliene concentrate la marginea estică a orașului.

Rezidenții și personalul medical din Rafah, cea mai mare zonă urbană din Gaza neinvadată încă de trupele terestre israeliene, au afirmat că un atac israelian în apropierea unei moschei a provocat moartea a cel puțin trei persoane și rănirea altora în cartierul estic Brazil.

Înregistrările video arată locul distrus și două cadavre învelite în pături. Un atac aerian israelian asupra a două case din cartierul Sabra din Rafah a ucis cel puțin 12 persoane, inclusiv femei și copii. Printre cei uciși se numără un comandant al Brigăzilor militante Al-Mujahedeen Brigades și familia sa, precum și familia unui alt lider al grupării și medici, afirmă rudele acestora.

Israelul susține că militanții Hamas se ascund în Rafah, unde populația a crescut din cauza a sute de mii de locuitori din Gaza care au căutat adăpost în fața bombardamentelor care au devastat cea mai mare parte a enclavului de pe coastă.

În Statele Unite, Casa Albă și-a exprimat din nou speranța că Israelul nu va lansa o operațiune completă în Rafah, afirmând că nu consideră că acest lucru va avansa scopul Israelului de a înfrânge Hamas.

”A lovi Rafah, în opinia (preşedintelui Biden), nu va aduce un avans în privinţa acestui obiectiv”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby.

Kirby a menționat că Israelul a exercitat o presiune semnificativă asupra Hamasului și că există alternative mai eficiente pentru a identifica și a acționa împotriva membrilor rămași ai conducerii grupului, evitând totodată riscul pentru civili.

foto: X

Comentarii