Emilia Șercan: Analiza tezei de doctorat a lui Lucian Bode va fi testul de integritate al Universității Babeș-Bolyai
Jurnalista Emilia Șercan, care a analizat în ultimii ani lucrările de doctorat ale oficialilor români, a transmis miercuri, 19 octombrie, că analiza pornită de Universitatea Babeș-Bolyai în cazul lucrării ministrului de Interne, Lucian Bode, va reprezenta testul de integritate și transparență al universității.
„Motivul pentru care decizia UBB este importantă e pentru că teza lui Bode a fost susținută în 2018, când în spațiul public se discuta deja de ani de zile despre plagiat, impostură, calitatea tezelor, iar coordonatorul lui dr. Bode, Adrian Ivan, fusese mandatat de SRI să reformeze școala sa doctorală atunci când a preluat mandatul de rector”, a transmis Emilia Șercan, pe Facebook.
Jurnalista mai arată că „plagiatul într-o teză de doctorat este doar un aspect” și că cercetarea din România va avea de suferit pe termen lung dacă „singura grijă a unei școli doctorale e să nu aibă teze plagiate”.
„În cazul unei teze de doctorat contează originalitatea acesteia, valoarea, calitatea, noutatea și contribuția la știință pe care o aduce”, a adăugat Șercan.
Emilia Șercan a mai menționat că a început să analizeze teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, în a doua parte a verii și că a reușit să parcurgă primele de 30 de pagini.
„Chiar dacă am parcurs sub 30 de pagini, mi-am făcut o idee despre lucrare, de aceea și spun că analizarea acestei teze va fi testul de integritate al UBB”, a precizat jurnalista.
Teza de doctorat, verificată de UBB Cluj Napoca
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a anunțat luni, 17 octombrie, că, la solicitarea profesorului universitar Andrei Ivan, a extins procedura de analiză a tezelor de doctorat din perioada 1990-2016 și asupra tezei ministrului de Interne.
„În acestă analiză se vor include toate informațiile disponibile până în prezent. Dacă în urma acestei analize vor rezulta suspiciuni de încălcare a eticii academice, acestea vor fi mai departe analizate de Comisia de Etică a UBB, urmând procedurile interne și naționale.
Menționăm însă că, până la această dată, UBB nu a primit nicio sesizare de suspiciune a încălcării eticii academice în ceea ce privește teza discutată, demersul fiiind unul intern, rezultat în urma autosesizărilor pornind de la informațiile apărute din spațiul public. De asemenea, reamintim că instituția națională responsabilă de analiza suspiciunilor etice asupra tezelor de doctorat este CNATDCU, ale cărei decizii transcend deciziile oricăror instanțe din universități”, a transmis UBB Cluj Napoca.
La o zi după, rectorul Daniel David a precizat, într-o intervenție la EuropaFM, că două comisii din cadrul Universității vor analiza teza de doctorat a ministrului de Interne – o comisie de specialiști stabilită la nivelul fiecărei școli doctorale (autosesizare) și comisia de etică (în urma unor sesizări).
„Cu siguranță odată ce avem și plângerile la comisia de etică, probabil că se vor prelungi un pic fiindcă comisia de etică are anumite proceduri, trebuie să asculte părțile implicate, cei care sunt suspectați trebuie să aibă și ei un punct de vedere. Mesajul meu, atâta pot către comisia de etică: riguros, transparent și cât de repede”, a declarat Daniel David.
Rectorul UBB Cluj-Napoca a mai precizat că termenul pentru finalizarea analizei este „de câteva săptămâni”.
Acuzațiile USR
După ce a pornit o analiză paralelă asupra lucrării de doctorat a lui Lucian Bode, USR, prin vocea fostului ministru Cristian Ghinea, a acuzat că teza conține „pasaje întregi de text preluat de pe Wikipedia” sau din alte surse online, ce nu ar fi marcate în mod corespunzător.
„La o primă analiză, este clar un plagiat rușinos, un plagiat copilăresc chiar, pentru că vorbim de pasaje întregi – și aici aveți câteva exemple și am mai publicat pe Facebook și în comunicatul de presă – pasaje întregi de text preluat de pe Wikipedia, din rapoarte ale Organizației Națiunilor Unite care se regăsesc pe WikiSource, și care nu sunt în niciun fel citate – nici ca citat marcat ca atare, nici la note – în teza de doctorat sau, și asta este oarecum amuzant, sunt introduceri de articole academice disponibile pe Google”, a acuzat Cristian Ghinea, în cadrul unei conferințe de presă susținută luni.
Reprezentantul USR a menționat că „e nevoie de o cercetare mai amplă”, întrucât au fost scoase în evidență doar „cele mai flagrante exemple găsite din surse deschise”.
Totodată, USR a precizat că a sesizat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Răspunsul lui Lucian Bode
Lucian Bode, prezent luni în Parlament pentru dezbaterea moțiunii depusă de USR și Forța Dreptei împotriva sa, dar care a fost respinsă de parlamentarii coaliției, a catalogat acuzațiile USR drept „un demers penibil”.
„Acea teză care era atât de secretă încât v-ați pus oamenii de partid să o transcrie. Acea teză care acum e transcrisă de membri USR, plătiți din bani publici, de asta credeți că v-au votat românii, sa faceți exerciții de imagine”, le-a răspuns ministrul de Interne membrilor USR.
Bode a precizat că lucrarea nu conține preluări neautorizate și susține că a fost verificată de UBB Cluj Napoca și de CNATDCU.
Doi miniștri PNL din Guvern au demisionat pe fondul acuzațiilor de plagiat. Primul a fost Florin Roman, în urma unei anchete Libertatea, iar al doilea, recent, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, în urma unei anchete a Emiliei Șercan.
Scandalurile de plagiat ce au vizat lideri din PNL au provocat tensiuni și în coaliție, iar social-democrații i-au avertizat pe liberali „să facă o analiză internă” pentru a se asigura că investigațiile jurnaliștilor nu ar scoate alte cazuri asemănătoare în evidență. Detalii aici.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii