Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Elena Udrea nu va fi plasată sub control judiciar. Înalta Curte a respins solicitarea DNA

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 11 martie 2021

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, joi, solicitarea Direcției Naționale Anticorupție de plasare sub control judiciar a Elenei Udrea, condamnată, în primă instanță, la 8 ani de închisoare cu executare.  

„Respinge, ca nefondată, contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Națională Anticorupție împotriva încheierii din data de 05 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 5230/2/2017/a2. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei declarată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Națională Anticorupție rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta instanței supreme.

Pe 5 martie, Curtea de Apel București a respins solicitarea Direcției Naționale Anticorupție de plasare sub control judiciar a Elenei Udrea. Procurorii DNA au făcut apel.

Decizia a fost pronunțată de Claudia Jderu, judecătoarea care a condamnat-o pe Udrea în dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009.

Udrea condamnată la 8 ani de închisoare

Judecătoarea Gabriela Jderu a decis condamnarea Elenei Udrea, în primă instanță, la 8 ani de închisoare cu executare pentru instigare la luare de mită și spălare de bani.

În același dosar, Ioana Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. Sentința pronunțată nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Totodată, instanța a decis și confiscarea sumei de 1 milion de lei de la Elena Udrea, precum și a unor bunuri care îi aparțin Ioanei Băsescu.

Elena Udrea a părăsit România înainte de decizia din Gala Bute şi a revenit după suspendarea hotărârii

Elena Udrea a părăsit România înainte de condamnarea definitivă la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Ulterior, a fost depistată, alături de Alina Bica, în Costa Rica. A revenit în România după ce sentinţa a fost suspendată, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale

CCR a decis că procesele în care au fost dictate sentințe înainte de finalul lui 2018 de către completurile de cinci judecători trebuie rejudecate pentru că doar patru din cinci magistrați erau aleși prin tragere la sorți.

CITEȘTE ȘI: Cum a scăpat Elena Udrea de prima condamnare definitivă, primită în dosarul „Gala Bute”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *