Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Unele vaccinuri se vor compensa. Trei categorii de români, vizate pentru administrare

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 24 aprilie 2023 Etichete: , , , , , ,

Vaccinurile ar putea deveni compensate pentru adulți, informează Ministerul Sănătății, prin secretar de stat Adriana Pistol. Această decizie a venit în urma unor date statistice care arată că românii nu se vaccinează împotriva unor boli grave, cronice, cu excepția celor obligatorii, administrate în funcție de vârstă. 

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății,  vaccinul împotriva hepatitei B nu mai este utilizat de români. „La DiTePer – difterie, tetanos şi tuse convulsivă,  de asemenea,  tendința este descrescătoare. La Polio – descrescătoare,  ROR doza I, la 12 luni – este din nou descrescătoare”, a precizat Adriana Pistol,potrivit Agerpres.

Astfel, Ministerul Sănătăţii va face demersuri pentru compensarea vaccinurilor  în cazul adulţilor.

Trei categorii de persoane, prioritare pentru compensarea vaccinurilor

De compensarea vaccinurilor ar urma  beneficieze persoanelor cu boli cronice, persoanelor vârstnice şi cel care necesită anumite categorii de vaccinuri în mod special, aflate în evidența medicilor de familie. Compensarea acestora se va face în următoarele luni. Potrivit sursei citate, se lucrează la lista de vaccinuri care pot fi administrate adulților din categoriile mai sus amintite.

„Este bine să ne reluăm anumite categorii de vaccinuri în viaţa noastră de adult. (…) Suntem în plin proces de elaborare a listei de vaccinuri care se referă nu numai la cele ale copilăriei, dar şi pentru adulţi, listă care urmează să fie inclusă în produsele medicamentoase compensate, în diferite grade, la care lucrează Comitetul Naţional de Vaccinologie”, a declarat secretarul de stat Adriana Pistol. Potrivit unui raport al Institutului Național de Sănătate Publică, consultat de Main News, 680.000 de români sunt infectați cu virusul hepatitei B. În ceea ce privește tuberculoza, România este primul loc în Uniunea Europeană la rata de îmbolnăvire a copiilor cu TBC. Pentru aceste afecțiuni, adulții pot relua administrarea.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii