Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


ELCEN ar putea integra energia geotermală în cadrul sistemului de încălzire din București

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 iulie 2024

Electrocentrale București (ELCEN) a încheiat marți un Memorandum cu SAGE Geosystems Incorporated în vedere realizării unui studiu de fezabilitate privind implementarea unor tehnologii de utilizare a resurselor geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din București.

Potrivit ELCEN, prin acest Memorandul compania va facilita accesul la date relevante și la infrastructura necesară în vederea realizării studiului de fezabilitate, va contribui cu expertiza tehnică și cunoștințe operaționale specifice sistemului de încălzire centralizată la nivelul Municipiului București.

Sage Geosystems va realiza analiza tehnică și geologică și studiul de fezabilitate privind soluția de utilizare a energiei geotermale.

„Resursa geotermală ar putea încălzi Bucureștiul. Apa fierbinte extrasă din subteran ar putea ajunge în casele oamenilor. Utilizarea acestei tehnologii va reduce mult poluarea din oraș, dar și facturile la încălzire. Vom face un studiu pentru exploatarea energiei geotermale, o resursă importantă, însă prea puțin folosită. Studiul ne va arăta unde se pot face foraje și cum putem valorifica energia geotermală locală pentru a furniza energie în mod rentabil, contribuind semnificativ la decarbonizarea sectorului încălzire centralizată. Departamentul pentru Energie din SUA a propus ELCEN colaborarea cu SAGE Geosystems. Avem ajutorul altor state care au expertiză și tehnologie. Am semnat acest Memorandum de Înțelegere ca să vedem cum putem să folosim cât mai eficient și durabil, într-o abordare hibridă, potențialul geotermal în următorii ani pentru încălzirea din București”, a declarat Claudiu Crețu, directorul ELCEN.

Pentru ELCEN, arată reprezentanții companiei, miza pe termen lung este integrarea tehnologiilor regenerabile în procesul de producere a energiei electrice și termice.

Explorarea potențialului de integrare a energiei geotermale vine în contextul existenței resurselor geotermale pe aproape întreaga suprafață a municipiului București, în special în partea de nord. Energia geotermală poate fi o soluție locală rentabilă, fiabilă, durabilă, ecologică, pentru termoficare, fiind utilizată deja cu succes în acest scop în zona de vest a României.

„Astăzi facem încă un pas important în diversificarea surselor de energie în țara noastră, de data această prin dezvoltarea energiei geotermale, demers început în februarie 2024, când am efectuat un tur de forță în SUA Și am obținut sprijin pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru includerea energiei geotermale în sistemul de termoficare al Capitalei”, a declarat ministrul energiei, Sebastian Burduja.

Sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW