Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

După procurori, și judecătorii din CSM „își exprimă consternarea” față de propunerile legate de „pensiile speciale”

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 28 octombrie 2022 Etichete: , ,

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis vineri, 28 octombrie, că „își exprimă consternarea” față de modul în care Guvernul „pare a trata chestiuni esențiale referitoare la statutul judecătorilor”, în special în ceea ce privește pensiile magistraților.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă consternarea față de modalitatea în care chestiuni esențiale referitoare la statutul judecătorilor par a fi tratate la nivelul autorității executive, fără existența unui dialog interinstituțional absolut firesc, cu consecințe dezastruoase asupra funcționării serviciului public al justiției, care se confruntă deja cu serioase dificultăți din perspectiva insuficienței resurselor umane”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Secția pentru judecători a CSM.

Judecătorii din CSM consideră că o intervenție asupra pensiilor magistraților „trebuie realizată cu echilibru și precauție” și că trebuie să fie în acord cu „componenta independenței financiare a judecătorilor”.

În caz contrar, Secția pentru judecători arată că sistemul judiciar va fi „destabilizat în ansamblul său” și că dreptul cetățeanului de acces la justiție va fi „afectat fără precedent”.

Dat fiind rolul acestui organism în gestionarea aspectelor fundamentale ale sistemului judiciar, Secția pentru judecători apreciază că este absolut necesară exprimarea unei poziții clare și fără echivoc a Consiliului de Management Strategic cu privire la problematica reglementării pensiilor de serviciu ale judecătorilor, astfel încât să nu se aducă atingere însăși substanței drepturilor acestora”, a transmis secția pentru judecători.

Marți, Secția pentru procurori din CSM reclama că propunerile discutate în spațiul public pentru îndeplinirea jalonului din Planul Național de Redresare și Reziliență, referitor la „pensiile speciale”, vor avea un impact major în rândul magistraților. Detalii, aici.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a prezentat, luni, fără să intre în mai multe detalii, raportul întocmit de Banca Mondială, prin care scoate în evidență măsurile necesare pentru îndeplinirea jalonului din PNRR, referitor la „pensiile speciale”.

Budăi a precizat că, potrivit documentului, „pensiile speciale” trebuie să aibă o bază de contributivitate, ceea ce se întâmplă și în prezent, să nu depășească nivelul salariului, iar beneficiarii să aibă un stagiu minim de cotizare.

„Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, adică să nu depăşească salariul”, a declarat Budăi.

Ulterior, vicepremierul Kelemen Hunor a avansat ideea potrivit căreia magistrații, polițiștii, militarii sau diplomații să își primească pensiile de serviciu după vârsta de pensionare de 65 de ani, chiar dacă se retrag din activitate la 50 de ani.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW