Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cioloș enumeră motivele pentru care USR s-a retras de la guvernare

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 7 octombrie 2021

USR a reacționat joi, 7 octombrie, după noile critici aduse de președintele Klaus Iohannis partidului condus de Dacian Cioloș. Atât noul președinte al formațiunii, cât și purtătorul de cuvânt al acesteia, Ionuț Moșteanu, au răspuns noilor acuzații aduse de șeful statului.

Dacian Cioloș a enumerat motivele pentru care membrii USR din guvern au ales să-și dea demisiile și să se retragp din Executiv.

„- Un premier care a tratat cu o crasă lipsă de respect partenerii de guvernare și a dat afară fără motiv doi dintre miniștri. În felul acesta, a rupt acordul de coaliție cu bună știință.
– Cu toate că după remanierea fără evaluare a lui Vlad Voiculescu am stabilit un nou acord în Coaliție, situația s-a repetat cu Stelian Ion, fără nicio discuție în Coaliție.
– Un premier care a aprobat intempestiv si împotriva opiniei partenerilor de coaliție un program de 10 miliarde de euro – PNDL 3 – în care nu există criterii de împărțire a banilor altele decât pixul său. Premisele unui jaf din bani publici.
– Blocarea reformelor pe care USR PLUS le-a promis cetățenilor care ne-au votat și care sunt parte a programului de guvernare: desființarea Secției Speciale ca sperietoare pentru magistrați, reformarea sistemului de pensii și desființarea pensiilor speciale, reforma legilor Justiției, reforma administrației, depolitizare și desființarea agențiilor guvernamentale care sunt doar niște „sinecuri” politice.
– Eșecul campaniei de vaccinare pe care a coordonat-o premierul și pe care a refuzat să o lase în coordonarea Ministerului Sănătății. O decizie a cărei consecință o vedem azi, din păcate, printr-un număr-record de decese”, a scris șeful USR pe contul său de Facebook.

El a explicat din nou că „toate aceste lucruri ne-au adus la momentul în care pur și simplu rămânerea noastră în guvernul condus de Florin Cîțu ar fi însemnat cauționarea unui comportament nedemn pentru o astfel de poziție și, în mod clar, în afara parteneriatului politic stabilit inițial cu el pentru o guvernare în interes public”.

„Ne-am dat seama că pe premierul Cîțu mai mult îl încurcăm în obiectivele sale personale și nu vom atinge niciunul dintre punctele agreate în programul de guvernare aprobat de Parlamentul României”, se mai arată în postare.

Moșteanu: Încetați cu fake news-ul

La rândul său, purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, spune că este un fake news afirmația „USR PLUS a abandonat guvernarea”, susținând că, de fapt, partidul a fost exclus de la guvernare.

„”USR s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea din motive de ei știute”, spune președintele Klaus Iohannis.

Reformă însemna transparența și prioritizarea vârstnicilor pentru vaccinare, așa cum a luptat Vlad Voiculescu să se întâmple. L-ați oprit. În România “matură și responsabilă”, securiștii trebuiau vaccinați în centre ascunse, înaintea bătrânilor. Vlad Voiculescu a arătat asta și a fost demis.

Reformă însemna să desființăm SIIJ, să reparăm legile justiției, să numim șefi la DIICOT și DNA oameni verticali și profesioniști. Pentru prima dată, aveam în desfășurare un proces transparent, nu în spatele ușilor închise. Atunci când Stelian Ion a încercat asta, l-ați pus pe Cîțu să îl demită.

Reformă însemna să punem stop jafului național, miliardelor de lei alocați pentru baroni și primari ca mită electorală. Să nu mai avem becuri și băncuțe cumpărate cu mii de euro din PNDL sau asfalt turnat peste pământ înainte de alegeri. Atunci când USR PLUS a cerut criterii clare de transparență și alocare eficientă a banilor din PNDL, ați ales să ne scoateți de la guvernare.

De ce? Pentru că USR PLUS deranjează combinațiile vechii clase politice. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, deranja atunci când nu acceptă numiri dictate de filialele PNL. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a deranjat atunci când a adus oameni profesioniști în CA-urile companiilor de stat.

Încetați cu fake news-ul ăsta: USR nu a abandonat guvernarea. USR a fost exclus de la guvernare. Vreți reformă sau vreți să mai dați o șansă PSD?”, a scris Moșteanu la rândul său pe rețeaua socială.

Acuzațiile președintelui

Președintele Klaus Iohannis a acuzat joi, 7 octombrie, USR că a provocat criza politică din România, după ce a ieșit de la guvernare și a votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu.

„USR, care s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea la un moment dat din motive de ei știute, ceea ce nu a fost bine, dar s-a mai întâmplat ca partide să plece de la guvernare. Pentru USR nu a fost suficient, s-au aliat cu PSD și AUR și au dărâmat Guvernul. Acum trebuie să găsim o ieșire din această criză în care am intrat pentru că Guvernul a căzut victimă acestor orgolii”, a precizat șeful statului.

CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI Șeful statului, negocieri cu partidele luni. Noi atacuri la adresa USR

Cronologia scandalului care a dus la ieșirea USR de la guvernare

Coaliția formată din PNL, USR PLUS și UDMR a trecut prin momente critice, după scandalul din 1 septembrie. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR PLUS.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al Justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR PLUS demis din cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de guvernare au venit imediat, iar pe 3 septembrie USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți miniștri PNL, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către formațiunea condusă de Barna și Cioloș.

Reprezentanții USR PLUS au transmis în repetate rânduri că singura cale pentru revenirea formațiunii alături de PNL și UDMR la guvernare o reprezintă înlocuirea lui Florin Cîțu din funcția de premier.

După ce scandalul s-a mutat la CCR, PSD a depus o altă moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Cîțu, adoptată marți, 5 octombrie, de Parlament.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • S-a văzut clar că miniștrii USR PLUS sunt incompetenți! Punct! Fără USR PLUS la guvernare lucrurile vor funcționa mai bine.!

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *