Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


20 de ani de când România a primit invitația de aderare la NATO. Mesajul transmis de ministrul de Externe

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 21 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Luni, 21 noiembrie, se împlinesc 20 de ani de când România primea invitația de aderare la Alianța Nord-Atlantică, la Summitul organizat în anul 2002 în Praga. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că, în tot acest timp, țara noastră a adus „o contribuție importantă la apărarea colectivă a NATO, la misiunile și operațiile Alianței și la procesul de adaptare la un spectru de provocări din ce în ce mai larg”.

Pe 21 noiembrie 2002, la primul Summit NATO organizat într-o țară din blocul Estic, liderii Alianței au luat decizia de a invita șapte state – România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Țara noastră a încheiat procesul de aderare în anul 2004.

Săptămâna viitoare, la București va avea loc reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, al doilea eveniment formal NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la București din 2008.

Această decizie istorică a reprezentat un pas major către reunificarea pașnică a Europei. Pentru țara noastră, a însemnat, totodată, îndeplinirea unui obiectiv național și a unor speranțe împărtășite de toți românii”, se arată în mesajul transmis de ministrul de Externe.

Aurescu a mai subliniat că aderarea celor 7 state în NATO a dus la eliminarea diviziunilor Războiului Lege și a „extins spațiul euroatlantic de valori, stabilitate și securitate”.

În spiritul unității și solidarității aliate, România a adus o contribuție importantă la apărarea colectivă a NATO, la misiunile și operațiile Alianței, precum și la procesul de consolidare și adaptare a acesteia la un spectru de provocări din ce în ce mai larg.

Ca parte a acestui angajament, România a făcut constant demersuri de consolidare a propriilor capabilități, pe baza principiului distribuției echitabile a sarcinilor, inclusiv prin creșterea bugetului destinat apărării de la 2% la 2,5% din PIB începând cu anul 2023”, a indicat ministrul de Externe.

Ministrul de Externe a menționat că invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina „este în prezent cea mai gravă și mai urgentă amenințare pentru securitatea Alianței, dar și pentru pacea și stabilitatea întregului spațiu euroatlantic”.

Este esențial să continuăm împreună eforturile de întărire a posturii de apărare și descurajare de-a lungul întregului Flanc Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. În același timp, NATO trebuie să își continue eforturile de creștere a rezilienței strategice, atât pentru membrii săi, cât și pentru partenerii vulnerabili din vecinătate, a căror securitate este strâns interconectată cu a noastră.

În toate aceste demersuri rămâne esențială cooperarea NATO cu partenerii internaționali, în primul rând cu Uniunea Europeană și cu Organizația Națiunilor Unite, dar și cu alți parteneri care împărtășesc valorile și interesele Alianței. Trebuie să continuăm construirea unor astfel de parteneriate, pentru a ne spori propria securitate și capacitatea de a face față provocărilor comune”, a mai transmis Bogdan Aurescu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii