Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Două asociații de magistrați le cer procurorilor din CSM să nu participe la procedura de selecție a procurorilor șefi

By Madalina Balaceanu , in Justitie , at 5 decembrie 2019 Etichete: , ,

Două asociații de magistrați, „Forumul Judecătorilor din România” și „Inițiativa pentru Justiție” solicită membrilor Secției pentru procurori ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să nu participe la procedura de selecție a procurorilor-șefi pentru a fi numiți în fruntea marilor parchete, declanșată de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Membrii celor două asociații consideră că demersul ministrului Justiției, Cătălin Predoiu este unui politic, deoarece procedura pentru noii șefi ai DNA, DIICOT și Parchetului General a fost demarată înainte de anularea unor modificări făcute, în legislație, de fostul Guvern social-democrat.

„(…)în calitate de reprezentanți aleși ai procurorilor în autoritatea menită să garanteze independența justiției, să nu participați la acest demers politic prin care ministrul Justiției selectează procurorii pe care îi va propune pentru a fi numiți în cele mai importante funcții de conducere din sistemul parchetelor din România. În concret, vă solicităm să nu desemnați un procuror care să participe, în calitate de membru, în comisia condusă de ministrul Justiției care va proceda la intervievarea candidaților”, se arată în apelul celor două asociații de magistrați.

Magistrații susțin că fostul Guvern social-democrat a modificat în sens negativ, în ultimii ani „legile justiției”, fără să țină cont de angajamentele internaționale asumate de România în domeniul justiției. Printre modificări, s-au regăsit „lărgirea lărgirea competențelor ministrului Justiției în raport cu Președintele României în ceea ce privește numirile procurorilor de rang înalt și extinderea acestor atribuții și asupra altor funcții de conducere”.

„Procedura declanșată la 2 decembrie 2019  se va desfășura conform acelorași norme legale criticate de organismele internaționale, de secția pentru procurori a CSM și de majoritatea magistraților, fiind percepute ca un pericol pentru justiție”, se mai arată în sursa citată.

„În concluzie, având în vedere motivele expuse, în condițiile în care orice încercare de a opri această procedură nocivă, criticată de Comisia de la Veneția, GRECO, Comisia Europeană și Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, apare ca fiind sortită eșecului, vă adresăm solicitarea de a nu legitima această acțiune politică prin desemnarea unui procuror ca membru al comisiei de interviu, rezumându-vă la rolul legal de emitere a avizului cu privire la propunerile ministrului Justiției”, au mai transmis procurorii.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *