Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Dosarul „mită la Administrația Spitalelor București”: Cristian Plută, arestat preventiv, managerul Spitalului Colentina, arest la domiciliu

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 19 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

Cristian Plută, directorul adjunct al Administrației Spitalelor București,(ASSMB) și Stăncilă Silviu, administratorul unei firme, au fost arestați preventiv, pentru 30 de zile, după perchezițiile procurorilor anticorupție. Pentru managerul  Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, acuzat de DNA că i-a dat mită directorului-adjunct al ASSMB pentru a fi numit în funcție, instanța a decis arest la domiciliu. Decizia instanței nu este definitivă, poate fi contestată în 48 de ore de la comunicare. 

De asemenea, magistrații de la Curtea de Apel București au luat măsura controlului judiciar față de Dumitru Silviu, un pretins intermediar al mitei.

Potrivit DNA, Cristian Plută, în calitatea de director adjunct al ASSMB, ar fi primit de la Cristescu suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București. Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii inculpatului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către persoana fizică, reținută în prezenta cauză.

Plută ar fi primit „comision ” pentru achizițiile derulate de ASSMB/A încercat să o mituiască pe șefa sa, Oana Sivache

Totodată, Plută ar fi primit, prin intermediul aceleiași persoane fizice, de la omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, suma de 306.439 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, ce reprezenta un procent de 5% din valoarea facturilor plătite de ASSMB în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilități și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București. Acordul respectiv ar fi fost încheiat la data de 04 aprilie 2023 de către ASSMB cu o asociere de firme din care făcea parte și societatea comercială administrată de omul de afaceri, iar suma de bani menționată mai sus ar fi fost remisă în scopul plății facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.

Procurorii mai arată că Plută ar fi transmis, prin intermediul celor doi inculpați, persoane fizice, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1”, întocmit la nivelul ASSMB. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.

În plus, procurorii mai spun că, după numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, Cristescu ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului) ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, inculpatul ar fi achiziționat prin intermediul sistemului de fidelitate trei telefoane mobile și trei ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit.

Citește și:  Directorul-adjunct al Administrației Spitalelor, Cristian Plută, a încercat să o mituiască pe șefa sa, Oana Sivache/Cum voia să împartă șpaga

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW