Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Rafila îndeamnă românii până în 40 de ani să ridice „cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 8 august 2022

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut apel luni, 8 august, la persoanele cu vârsta până în 40 de ani, să ridice „cât mai repede” pastilele de iodură de potasiu, a căror distribuție se află în plină desfășurare. 

Pastilele se află deja în farmacii, iar cetățenilor nu le mai rămâne de făcut decât să meargă la medicul de familie pentru a primi rețeta.

„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia. Avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile.

Deci, este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor.

Ministerul Sănătății a publicat vineri, 24 iunie, în Monitorul Oficial ordinul privind modalitatea de distribuire a iodurii de potasiu, medicament care se administrează în caz de incident nuclear doar la recomandarea autorităților. Potrivit documentului, comprimatele vor fi distribuite gratuit populației de către farmaciile comunitare. Lista acestora o puteți accesa AICI.

În termen de șapte zile de la intrarea în vigoare a ordinului, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București transferă comprimatele de iodură de potasiu 65 mg către farmaciile comunitare, cu sprijinul companiilor de distribuție de medicamente.

Pentru a intra în posesia iodurii de potasiu 65 mg, cetățenii se vor adresa medicului de familie, care trebuie să le elibereze prescripția medicală. În baza acesteia, farmaciile vor furniza comprimatele de iodură de potasiu 65 mg care le revin.

În farmacii vor fi disponibile în mod gratuit materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg.

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică.

Îndemnul ministrului Rafila vine și în condițiile în care în ultimele zile au existat bombardamente la Centrala Nucleară de la Zaporojie, aflată în sudul Ucrainei, la câteva sute de kilometri de granița cu România.

Foto: Pixabay

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW