Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Dosarul Mineriadei: Procurorul general cere începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Surse judiciare pentru AGERPRES au dezvăluit că procurorul general Alex Florenţa a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, împreună cu fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu. Totuși, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea completă a anchetei.

La acea dată, judecătorii au decis anularea tuturor probelor strânse de procurori, constatând nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, generalul (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiralul (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

În esență, procurorii sunt obligați să repete întreaga procedură, inclusiv să obțină avizul șefului statului pentru punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu.

Procurorii militari susțineau că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au decis să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București, care cereau în principal adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care dețineau puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod ilegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost executat în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe: patru persoane au fost ucise prin împușcare, iar 1.388 de persoane au suferit vătămări fizice sau psihice. De asemenea, un număr total de 1.250 de persoane au fost private de dreptul fundamental la libertate din motive politice.

În timpul acestei acțiuni, peste 200 de persoane au fost arestate și transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost eliberate după o anchetă sumară.

Fostul președinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că a ordonat evacuarea forțată a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin implicarea unor muncitori din marile întreprinderi din București.

foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW