Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Fostul trezorier al PSD a fost inculpat de DNA. Drăghici: „Poliţia politică e vie şi e din ce în ce mai puternică”

By Andreea Traicu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 24 iunie 2019 Etichete: , , ,

Dosarul lui Mircea Drăghici este aproape de a fi finalizat. Procurorii DNA i-au schimbat astăzi calitatea din suspect în inculpat, punerea în mişcare a acţiunii penale fiind o acţiune premergătoare trimiterii în judecată. După ce DNA I-a prezentat decizia, Drăghici a acuzat, printr-o postare pe Facebook, că totul pare a fi doar o parte a unei foi de parcurs stabilite în anumite laboratoare.

Drăghici: Civilii din politică trebuie executaţi

„Sunt realmente uluit de decizia DNA de astăzi. Nu există absolut nicio rațiune pentru punerea în mișcare a acțiunii penale, niciun argument sustenabil. Ca și în cazul soției mele, totul pare a fi doar o parte a unei foi de parcurs stabilite în anumite laboratoare. În condițiile în care toți martorii au dat declarații favorabile de la momentul în care am fost numit suspect și până astăzi, nu pot decât să constat cu dezolare că trăim vremuri în care poliția politică e vie și din ce în ce mai puternică.

“Civilii din politică trebuie executați!”. “Am înțeles, să trăiți!””, a scris Drăghici pe Facebook.

Mircea Drăghici este acuzat de DNA că şi-ar fi însuşit 380.000 euro din subvenţiile acordate PSD pentru achiziţii în interes personal.

În acelaşi dosar este acuzat şi fostul preşedintele al Autorităţii Electorale Permanente, Daniel Barbu. Procurorii spun că în 27 mai 2017 – 27 februarie 2019, Daniel Barbu nu ar fi urmărit destinația subvențiilor acordate partidelor. Concret, în calitate de președinte al AEP, nu ar fi dispus verificări anuale pentru fiecare partid privind veniturile și cheltuielile. DNA spune că Barbu ar fi oprit unele controale aflate în curs.

Soţia lui, Mircea Drăghici, Georgiana Drăghici, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, în primă instanţă, într-un dosar privind organizarea unei tabere politice a TSD Arges, platita cu banii Ministerului Tineretului si Sportului.

Anunțul oficial al DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de DRĂGHICI MIRCEA GHEORGHE, trezorier al unui partid, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– delapidare (două infracțiuni),
– utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi utilizat sume de bani provenite din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil.
Concret, inculpatul ar fi beneficiat de suma de 380.000 euro, prin care s-ar fi acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.

În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcției de trezorier, inculpatul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului și persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și formațiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvențiile primite de partid).
Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.

Într-un alt context, în aceeași calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018″

Foto: Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW