Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Dosarul #Colectiv / Patronii s-au declarat nevinovați, în ultimul cuvânt luat în proces: dacă aș fi știut ricul, aș fi stopat activitatea

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 28 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Patronii clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, s-au declarat nevinovați. În ultimul cuvânt luat în fața instanței, cei trei au spus că regretă cele întâmplate. Mărturiile au fost depuse la scurt timp după ce procurorii au cerut pedepse grele pentru ei

Paul Gancea, unul dintre cei trei patroni ai clubului, a spus, în sala de judecată, că regretă producerea tragediei, însă se consideră nevinovat, întrucât nu a conștientizat că spațiul în care se afla clubul Colectiv ar contraveni prevederilor legale.

Regret cele întâmplate. Această tragedie m-a marcat pe viață. Mă consider nevinovat pentru că nu am perceput o clipă că activitatea mea ar contraveni prevederilor legale. Dacă aș fi știut că ce fac prezintă un minim risc aș fi stopat activitatea clubului. Am contactat toate autoritățile publice. M-au asigurat că spațiul este corespunzător”, a spus Gancea.

La rândul său, Costin Mincu a dat vina pe autorități, acuzând ISU și primăria că “nu au avut un rol activ în prevenire”.

Aș vrea să vă spun că din momentul tragediei am avut un singur scop. De a contribui la aflarea adevărului. Am considerat că e datoria mea față de persoanele care au avut de suferit. Societatea a cărui administrator am fost era autorizată să funcționeze de statul roman. Noi am apelat numai la specialiști. ISU, primăria, nu au avut rol activ în prevenire, ci de regulă doar rol de control. Este evident că normele tehnice sunt destinate specialiștilor, fiind dificil de înțeles de terțe persoane, fără pregătire de specialitate. Se remarcă lipsa totală a unei coordonări între diverse instituții. Niciuna dintre instituții nu a avut un rol activ. Cuvintele reprezintă un citat dintr-un raport de expertiză. Aș întreba-o pe doamna procuror, dacă ar alege sa deschidă o cafenea, unde s-ar adresa pentru un cadru legal? La primărie și ISU, cum am făcut noi?”, a spus Costin Mincu, în ultimul cuvânt luat în fața judecătorului.

În încheiere, Mincu a semnalat faptul că una dintre ușile sălii de judecată este blocată.

Astăzi în această sală, în care sunt judecat, ușa din stânga este blocată”, a conchis Mincu.

Alin Anastasescu a spus, și el, că regretă urmările tragediei din Colectiv.

Achiesez la cele spuse de apărătorii aleși. Îmi exprim regretul enorm pentru urmările evenimentului tragic”, a declarat Anastasescu.

La rândul ei, Daniela Niță, administrator al firmei de artificii, pentru care procurorii au cerut 14 ani de închisoare, crede că focul nu a fost provocat de scânteile artificiilor.

Această tragedie este și tragedia vieții mele. Firma a funcționat întotdeauna legal și am făcut lucrurile ca administrator, am făcut tot ce mi-a stat în putință și am gândit lucrurile ca oamenii să fie mai buni de la zi la zi. Aveam firma autorizată, pirotehniști instruiți, le-am înlesnit susținerea examenelor de pirotehnie. S-a întâmplat ceva regretabil dar după ce am studiat dosarul temeinic consider ca încă sunt mari dubii în privința produsului care a putut să realizeze o asemenea tragedie. Dacă ar fi luat foc de la scântei, cum se spune, ar fi putut atinge muchia buretelui, nu mijlocul. De ce arsurile victimelor seamănă cu arsurile din zone de război? Poate cineva sa răspundă?”, a spus Daniela Niță, în fața judecătorului.

Cristian Niță, patronul firmei de artificii care a asigurat spectacolul pirotehnic  din noaptea tragediei, se consideră, și el, nevionvat.

Am încredere în justiție. Să verificați că percheziția informatică a calculatorului nu a fost făcută, a fost făcută la hard-ul extern. Sunt nevinovat”, a declarat el.

Și pirotehniștii au respins acuzațiile.

Nu îmi găsesc cuvintele. Nu are rost să mai spun prin ce trec. Pentru toată lumea e cel mai mare coșmar al vieții lor. Puteam să pun viața mea în pericol. Ar fi însemnat să mă omor, sa mă sinucid eu”, a afirmat Viorel Zaharia.

Vreau sa îmi exprim regretul pentru tragicul eveniment. Aproape că înțeleg prin ce trec cei care au pierdut pe cineva acolo Și eu am pierdut un frate cu ani în urmă. Îi înțeleg pe cei răniți, am fost cu ei în spital. Am încercat să avem cel mai bun montaj din punct de vedere al siguranței”, a conchis Marian Moise, pirotehnistul rănit în incendiu.

Procesul, la final

Luni va avea loc ultimul termen, iar procurorii vor cere pedepsele și pentru pompierii Antonina Radu și George Petrica Matei, urmând ca instanța să dea verdictul.

La începutul săptămânii, DNA a cerut și condamnarea lui Cristian Popescu Piedone la 14 ani de detenție.

În dosarul de la Tribunalul București sunt judecați cei trei patroni ai clubului Colectiv (Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu), reprezentanții firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL (Daniela Niță și Cristian Niță) și pirotehniștii (Viorel Zaharia și Marian Moise). Persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost, de asemenea, trimise în judecată. Totodată, sunt judecați fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajați ai primăriei (Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc) și pompierii Antonina Radu și George Petrica Matei.

În tragedia de pe 30 octombrie 2015 și-au pierdut viața 64 de tineri, iar o altă victimă s-a sinucis.

sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *