Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

DOCUMENT USR propune îmbunătățirea controlului asupra serviciilor de intelligence

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 7 iunie 2022

Uniunea Salvați România a publicat marți, 7 iunie, un raport ce conține un set de propuneri de îmbunătățire a controlului asupra serviciilor de intelligence, în contextul dezbaterilor privind actualizarea cadrului legislativ privind securitatea națională. 

În conferința de presă susținută cu prilejul publicării documentului, președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a lansat critici asupra mai multor prevederi din variantele de lucru ale proiectelor de lege, publicate săptămâna trecută de G4Media.

„Oamenii ăștia trebuie să înțeleagă ceva: nu contează cine ești sau unde lucrezi, dacă ai furat, dacă ai deturnat, dacă ai abuzat sau ai primit mită, plătești ca orice cetățean, conform legii, și nu trebuie pentru asta aprobare directă de la președintele Iohannis. (…) Până acum nu am văzut pe cineva, am văzut că nimeni nu și-a asumat acest pachet de legi care este o trădare a libertății pentru care românii au luptat și au murit în 1989. Nu avem voie să ne uităm impasibili la subordonarea totală a României față de serviciile secrete. Românii nu au votat SRI și SIE, românii au votat un Parlament și un președinte, așa că haideți, asumați-vă, ieșiți în față cu legile dacă asta este ce vreți pentru România”, a declarat Cătălin Drulă, președintele interimar al USR.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, despre legile securității naționale: Nimeni nu îşi doreşte o restauraţie a vechii Securităţi

Propunerile USR legate de îmbunătățirea controlului asupra serviciilor: 

1. Control parlamentar după model german

• Reorganizarea comisiilor parlamentare de supraveghere cu includerea comisiilor pentru drepturile omului care să investigheze utilizarea mijloacelor tehnice speciale prin care se restrâng drepturi constituționale ale cetățenilor români.

• Dreptul comisiilor parlamentare prevăzut explicit de a verifica activitățile serviciilor pe tot parcursul operațiunilor și înainte, și când sunt în curs și post, potrivit tuturor recomandărilor internaționale.

• Audierea anuală în ședințe publice, nu ședințe secrete cum se întâmplă la Comisia SRI, a directorilor serviciilor de informații, a prim-ministrului, care este și vicepreședinte CSAT, a miniștrilor care au în subordine servicii secrete, respectiv cei ai Internelor și Apărării.

• Președinție rotativă a comisiei de supraveghere între partidele aflate la putere și cele din opoziție, așa fac Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Slovacia, Slovenia, printre altele. În prezent, controlul SRI/SIE este asupra comisiilor din partea lor prin capturarea președinților de comisie pentru că nicio activitate de control nu poate fi realizată fără aprobarea acestora, iar ei, de regulă, nu avizează controlul. Practic activitățile comisiilor sunt blocate de președinții lor.

• Paritate între putere și opoziție în comisiile speciale de supraveghere.

2. Crearea unei subcomisii comune Senat – Camera Deputaților, formată din membri ai comisiilor de buget și finanțe, care să aibă acces la execuțiile bugetare detaliate ale serviciilor secrete, inclusiv la cheltuielile operative.

3. Crearea funcției de Avocat al Poporului în relația cu serviciile (cu aparat propriu format din experți independenți și din societatea civilă, experți în securitate națională, tehnologia informației și asta se poate crea în cadrul Comisiei pentru abuzuri a Camerei Deputaților sau în cadrul instituției Avocatului Poporului generală care deja există.

4. Interdicția legală de a folosi în operațiuni desfășurate pe teritoriul României firme sub acoperire și acoperiri în politică, justiție, presă sau în societatea civilă. Reglementarea tuturor activităților sub acoperire, inclusiv externe.

5. Un sistem de control intern în Comunitatea Națională de Informații despre a cărui activitate nu știm nimic.

DOCUMNT Propunerile USR privind îmbunătățirea controlului asupra serviciilor de intelligence

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *