DOCUMENT La un an de la Caracal, statul român încă se gândește ce să facă | Mecanism pentru coordonarea instituțiilor, în stadiu de proiect
În iulie 2019, când România era șocată de eșecul ”operațiunii” de salvare a Alexandrei, instituțiile statului s-au grăbit să paseze răspunderea una pe cealaltă, uitând că, în ochii copilului de 15 ani care suna la 112 cu disperare, toate însemnau același lucru: salvarea. Care, în cazul său, n-a mai venit. Acum, statul încă se chinuie să pună la punct un proiect al cărui rol e fix acesta: bucățile care îl formează (adică instituțiile) să nu se mai încurce una pe alta și să lucreze mai bine împreună, pentru a salva vieți. Așa cum ar fi trebuit să facă în cazul Alexandrei.
În luna în care s-a făcut un an de la răpirea și uciderea Alexandrei Măceșanu, statul român încă gândea proiecte. Mai exact, într-un răspuns al Ministerului de Interne pentru un parlamentar, din 3 iulie 2020, se precizează că ”se are în vedere reglementarea printr-un demers legislativ a unui mecanism administrativ”. Mecanismul cu pricina, menit să faciliteze coordonarea instituțiilor când vine vorba de dispariții, este, așadar, la stadiul de ”vrem să”.
CITEȘTE ȘI: Alexandra încă sună
La întrebarea ”Care este strategia ministerului pe care îl conduceți în vederea diminuării și eradicării acestui fenonmen?”, adresată de deputat, MAI a răspuns:
”Precizăm faptul că pentru diminuarea și eradicarea fenomenului privind dispariția copiilor, se are în vedere reglementarea printr-un demers legislativ a unui mecanism administrativ care să asigure o coordonare mai bună a acțiunilor instituțiilor publice în domeniul căutării persoanelor dispărute și care să se aplice distinct față de prevederile Codului de procedură penală. Astfel, vor fi instituite proceduri administrative referitoare la modalitățile de sesizare, conținutul sesizării, modul de preluare a sesizării, dar și metodele specifice activității de căutare sau metodele speciale de căutare, distinct față de cele prevăzute în domeniul procesual penal”, potrivit documentului (FOTO).
FOTO – fragment din răspunsul MAI
Același răspuns indică și faptul că Poliția Română are în vedere să atragă fonduri pentru o unitate menită să coreleze baze de date esențiale în astfel de operațiuni.
”Inspectoratul General al Poliției Române are în vedere atragerea de fonduri pentru constituirea Unității Centrale Persoane Dispărute în cadrul acestui inspectorat, pentru dezvoltarea și interconectarea bazelor de date ce conțin semnalări referitoare la persoane dispărute, persoane cu identitate necunoscută și rămășițe umane neidentificate cu alte baze de date aparținând Poliției Române ori altor instituții, ținând cont de asigurarea compatibilității acestora cu Sistemul de Informații Schengen, precum și pentru operaționalizarea dispeceratului ”dispariție minor”, potrivit răspunsului MAI, care poate fi citit, integral, aici.
Potrivit unor surse apropiate subiectului, proiectul scris la MAI a fost transmis mai multor instituții care, la rândul lor, au făcut o serie de propuneri, aceasta fiind una dintre explicații pentru faptul că el este încă în lucru. În lucru, la un an de când statul a eșuat pe linie în ceea ce ar fi trebuit să însemne salvarea Alexandrei.
Foto articol: Inquam Photos/Octav Ganea
Comentarii
Același răspuns sugerează, de asemenea, că Poliția Română examinează posibilitatea de a solicita sprijin financiar pentru a înființa un departament care să fie responsabil penalty kick online cu corelarea seturilor de date vitale în legătură cu astfel de operațiuni.
It’s great to see such detailed information. The article shared in great detail what I was looking for.