Alexandra încă sună
25 iulie 2020. Un an din ziua în care Alexandra Măceșanu, o copilă de 15 ani de lângă Caracal, a implorat statul român să o salveze din mâinile violatorului care, mai apoi, i-a curmat viața. „Veniți repede!”, „Mi-e frică” – sunt cuvinte care ar fi trebuit să trezească la realitate poliția, procuratura, serviciile și așa mai departe. Nu s-a întâmplat. Împiedicați în propriile picioare, blocați în proceduri, ineficienți, mai toți cei din instituțiile statului român au eșuat, rând pe rând. Alexandra și-a rugat „salvatorii” să o scoată din infern. Degeaba, salvarea nu a mai venit. Ca în cazul Luizei Melencu, statul român a ajuns, iar, prea târziu. La un an distanță ne uităm ce a înțeles acest stat. Vedem cazul unei fete incendiate în Mehedinți, la trei zile după ce a reclamat un viol. Și ne dăm seama că statul român n-a înțeles nimic.
În vreme ce, timp de trei luni, DIICOT nu a reușit să afle mai nimic legat de dispariția Luizei, apelurile repetate ale Alexandrei la 112 nu au dus la salvarea tinerei.
Răpirea adolescentei a fost înregistrată cu întârziere, căutările au început greu și nici măcar după ce fata a reușit să sune, de trei ori, la numărul de urgență, oamenii legii nu au fost în stare să o găsească. Înainte de a fi ucisă, Alexandra a primit, însă, o ultimă palmă, chiar de la cei în care și-a pus cea din urmă speranță.
Discuția dintre polițist și Alexandra, în timpul apelului la 112:
Polițist: Hai, ce vrei?
Alexandra: Am fost răpită și violată. M-a luat…
Polițist: Unde ești, mă?
Alexandra: În Caracal, în Caracal!
Polițist: În Caracal, unde?
Alexandra: În Caracal…
Polițist: Bine, bine, stai acolo. Rămâi acolo că îți trimit eu echipaj, dar nu mai ține linia ocupată.
Alexandra: Vine și mă bate iară. M-a violat!
Sancțiuni de ochii lumii
Tragedia din Caracal a dus la demiteri și demisii la vârful poliției, Serviciului de Telecomunicații Speciale, instituțiilor locale, Ministerului de Interne, DIICOT.
La un an distanță, însă, ne uităm la cum stau lucrurile: șeful demis atunci al Poliției Române a fost, până de curând, șef la Frontieră. Adjunctul IPJ Olt, Alexe, a câștigat procesul deschis după sancționare și acum așteaptă decizia definitivă. Procurorul „ora 6” s-a întors la muncă, după ce CSM i-a ridicat suspendarea.
Anchetele
La începutul anului, după numeroase conflicte și tensiuni, DIICOT i-a trimis în judecată pe Gheorghe Dincă și Ștefan Risipițeanu, acuzat că i-a fost complice lui Dincă în violarea Luizei.
Procesul, lovit și de pandemie, s-a mișcat greu. Deși a fost dată de mai multe săptămâni o decizie de începere a judecății, ea nu e definitivă. Iar motivarea și, implicit, apelul, așteaptă.
Secția Specială încă anchetează
La un an de la descinderea tardivă, încă așteptăm un răspuns de la SIIJ.
Secția care anchetează magistrați trebuie să finalizeze ancheta procurorului Cristian Popescu, cel care a așteptat ora 6 în fața porții lui Gheorghe Dincă. Popescu a fost pus sub acuzare de Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie pentru abuz în serviciu.
La un an distanță
După un an de la tragedie, măsurile adoptate de autorități pot fi numărate pe degete.
O lege modificată și intrată în vigoare la începutul anului conferă polițiștilor posibilitatea să intre într-o locuinţă, fără a avea acordul proprietarului şi fără aviz de percheziţie, dacă au indicii că acolo cineva se află în pericol (cum ar fi victima unei violenţe). De subliniat este că similare erau criteriile pe baza cărora puteau intra și în 24/25 iulie 2019.
Apoi, din aprilie, cei care sună la 112 de pe smartphone ar putea avea o șansă în plus. Este vorba despre o tehnologie care permite transmiterea către Sistemul 112 a coordonatelor geografice asociate locului din care se sună, pe durata apelului de urgență. Dacă nu sună de pe smartphone, în schimb…
În februarie, pe de altă parte, ordonanța prin care s-a introdus obligativitatea achiziționării de cartele prepay doar cu buletinul a picat la CCR.
Iar în august 2019, ministrul Justiției de la acea vreme, Ana Birchall, a anunțat un proiect de ordonanță de urgență care viza înăsprirea condițiilor pentru eliberarea condiționată și a pedepselor pentru infracțiunile contra persoanei. În plus, prevedea modificări la regimul perchezițiilor. Potrivit unor surse, însă, la presiunea unei părți din PSD, premierul de la acea vreme, Viorica Dăncilă, s-ar fi opus unor modificări. Și, în cele din urmă, nu au mai fost adoptate.
Pe final, să reflectăm asupra unui aspect care ține de noi toți: mentalitatea. S-a schimbat în acest an? Din păcate, când autoritățile se gândesc că fata răpită „a plecat cu cineva”, eșuează din start. Chiar dacă va fi așa în vreun caz din viitor, statul are obligația să își salveze cetățenii. Să aplice legile și procedurile eficient, la timp, corect.
Dacă vom înțelege asta, vom înțelege și de ce Alexandra încă mai sună.
sursa foto: zcj.ro
Comentarii
[…] CITEȘTE ȘI: Alexandra încă sună […]
[…] CITEȘTE ȘI: Alexandra încă sună […]
[…] CITEȘTE ȘI: Alexandra încă sună […]
[…] CITEȘTE ȘI: Alexandra încă sună […]
… [Trackback]
[…] There you will find 55808 more Info on that Topic: mainnews.ro/alexandra-inca-suna/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here on that Topic: mainnews.ro/alexandra-inca-suna/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: mainnews.ro/alexandra-inca-suna/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/alexandra-inca-suna/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: mainnews.ro/alexandra-inca-suna/ […]