Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Rezistă Dăncilă după 10 august? Trei subiecte sensibile care pot zgudui Guvernul într-o săptămână de foc

By Tudor Alexandru , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 5 august 2019 Etichete: , ,

Urmează o săptămână dificilă pentru Viorica Dăncilă și Guvernul pe care îl conduce, presiunea fiind în creștere atât din partea societății civile, dar și din interiorul Coaliției de guvernare. Premierul le-a mărturisit apropiaților că se teme că emoția publică o să fie folosită pentru dărâmarea Guvernului, mai ales după tragedia din Caracal și apropierea zilei de 10 august.

Viorica Dăncilă este foarte atentă la ce se întâmplă în această săptămână, spun cei din jurul său, ea temându-se că poate să își piardă fotoliul de la Palatul Victoria. De aceea, nu a ezitat să o execute pe Ecaterina Andronescu după declarațiile referitoare la Alexandra Măceșanu. Ministrul Educației se afla pe lista neagră a remanierii, iar Dăncilă a arătat că nu tolerează nimic.

Gestul a fost unul de forță, Andronescu recunoscând că a aflat despre demiterea sa de la televizor. Nu a existat astfel o discuție între premier și ministru, ci totul s-a decis la Palatul Victoria, iar anunțul a fost postat pe Facebook. E prima demitere de acest gen din perioada Dăncilă, semn că poziția sa e una consolidată în partid. Andronescu a adunat doar 50 de voturi la ultimul Congres, o dovadă că nu are sprijin în PSD. Dăncilă nu a mai așteptat Comitetul Executiv, ci a acționat direct, executând un ministru.

“Orice astfel de derapaj din partea membrilor Guvernului va fi, de acum înainte, sancționat în același mod. La fel cum voi denunța public orice acțiune sau declarație din partea oponenților politici, dacă vor încerca să profite electoral pe seama durerii pricinuite de ceea ce s-a întâmplat în Caracal”, a fost postarea de pe Facebook a lui Dăncilă.

A fost a doua schimbare din Guvern în doar o săptămână. Ministrul de Interne a ieșit și el cu demisia în mână după o discuție avută la Palatul Victoria cu premierul Dăncilă. Nicolae Moga a plecat din fruntea Ministerului, la doar șase zile după ce depusese jurământul la Palatul Cotroceni. Tragedia din Caracal i-a fost fatală ministrului, dar Dăncilă vrea să se asigure că nu va fi fatală și Guvernului. În ședința Comitetului Executiv le-a spus colegilor de partid că trebuie să fie uniți în jurul ei. “Apărați Guvernul”, le-a cerut pe un ton imperativ premierul colegilor din PSD.

Următoarea care ar putea să își piardă locul în Guvern este Ana Birchall. Ministrul a fost cea care a anunțat familia că analizele IML arată că Alexandra Măceșanu a murit. Au apărut critici care spun că ministrul nu trebuia să facă acest anunț, care este parte a unui dosar la care ea nu avea acces. Viorica Dăncilă a fost cea care a anunțat că purtătorul de cuvânt al ministrului Justiției urmează să fie dat afară după ce acesta a trimis mesaje cu insulte unei jurnaliste.

ALDE pregătește operațiunea de extragere din Guvern, primarii acuză că sunt mințiți

Viorica Dăncilă va trebui să dea explicații și pentru prima rectificare negativă din ultimii șase ani. Un moment greu pentru economie, în condițiile în care deficitul pe primele șase luni a ajuns la 1.94% din PIB, aproape 20 de miliarde de lei. Ținta de deficit de 2.74% pare greu de atins la finele anului, cu toate asigurările date de Eugen Teodorovici. Chiar dacă premierul a pasat responsabilitatea comunicării către ministerul de Finanțe, Dăncilă este îngrijorată de mesajele care apar în spațiul public. Surse din Guvern spun că premierul se uită la toate știrile care apar și îi cere ministrului de Finanțe să reacționeze imediat când apar informații despre construcția bugetară.

Primarii se revoltă și ei și acuză tandemul Dăncilă-Teodorovici că i-a mințit când le-a promis 60% din impozitul pe venit în 2019, fără să se țină însă de cuvânt. Premierul trebuie să explice cum primarii PSD dau mesaje în care critică guvernarea, deși de la centru se transmite permanent că economia merge în direcția corectă.

Călin Popescu Tăriceanu a declanșat operațiunea de extragerea din Guvern și pasarea întregii răspunderi pe umerii celor din PSD. ALDE a anunțat că nu susține rectificarea bugetară prin care serviciile secrete primesc mai mulți bani, iar Ministerul Transporturilor pierde aproape 3 miliarde de lei. Problema e însă că banii de la Transporturi nu au fost cheltuiți din cauza ineficienței ministrului Cuc, iar autostrăzile nu apar în timpul guvernării PSD.

Varujan Vosganian a lansat primul atac direct împotriva Guvernului. Același Vosganian nu s-a ferit să spună că desemnarea Vioricăi Dăncilă candidat la prezidențiale seamănă cu un blat între Iohannis și PSD. Tăriceanu a plusat și el, afirmând că miniștrii ALDE nu au fost consultați în privința remanierii, iar scandalurile din Coaliție se vor amplica dacă Dăncilă rămâne candidatul la prezidențiale.

Dăncilă, concediu de 10 august

Eliminarea din Guvern a lui Carmen Dan a fost special pregătită doar pentru a diminua emoția creată în jurul zilei de 10 august. Fără Dan la Ministerul de Interne, premierul Dăncilă s-a gândit că elimină principala sursă de nemulțumire din partea populației. Cu toate acestea, sunt anunțate mișcări de protest sâmbătă, la un an după evenimentele din august 2019.

În urmă cu un an, pe 10 august, Viorica Dăncilă se afla în concediu, atribuțiile fiindu-i delegate vicepremierului de atunci, Paul Stănescu. Surse din PSD spun că acela era momentul când trebuia dată OUG privind amnistia și grațierea, dar totul s-a blocat. Anul acesta, Viorica Dăncilă continuă să  îmbrățișeze teoria loviturii de stat. Justificarea folosită a fost legată că unii protestatari au încercat să intre cu forța în Palatul Victoria. Un argument care o poate ajuta dacă anul acesta, pe 10 august, vor exista tentative de escaladare a porților din jurul Guvernului.

Caracal, gaura din buget, 10 august sunt temele sensibile care pun în pericol scaunul Vioricăi Dăncilă. Un scaun care se poate clătina nu doar la Palatul Victoria, ci și în fruntea PSD. Pierderea guvernării este sinonimă pentru Dăncilă și cu pierderea puterii în partid.

Foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *