Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

DOCUMENT Cum desființează Comisia de la Veneția „superimunitatea” magistraților: Inviolabilitatea pune în pericol lupta împotriva corupției | Experți: Suficiente garanții în prezent

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 10 iulie 2021 Etichete: , ,

Comisia de la Veneția explică, fără loc de îndoială, de ce prevederea din proiectul desființării Secției Speciale, care ar permite judecarea magistraților doar cu aviz CSM, trebuie eliminat. Specialiștii forului internațional spun că imunitatea generală poate încuraja corupția din magistratură. Argumentele apar în avizul prin care Comisia de la Veneția a dat undă verde desființării SIIJ, după cum Main News a scris aici. Acum, pe larg, opinia Comisiei cu privire la „superimunitatea” magistraților.

Experții Comisiei de la Veneția explică faptul că magistrații, fie ei procurori, fie ei judecători, nu trebuie să aibă imunitate pentru infracțiuni comise intenționat.

Comisia de la Veneția dorește să reitereze că judecătorii și procurorii ar trebui să se bucure de imunitate pur funcțională pentru actele efectuate cu bunăcredință în îndeplinirea atribuțiilor sau în exercitarea funcției lor. Nu ar trebui să existe imunitate pentru infracțiuni intenționate, de exemplu luarea de mită”, se arată în avizul consultat de Main News.

Comisia mai arată că imunitatea poate chiar să favorizeze corupția, în anumite condiții.

Nici judecătorii și nici procurorii nu ar trebui să beneficieze de imunitate generală (care ar putea, printre altele, să promoveze corupția), însă ar trebui să beneficieze de imunitate funcțională pentru actele îndeplinite cu bunăcredință în îndeplinirea atribuțiilor sau în exercitarea funcției lor”, se mai arată în document.

CITEȘTE ȘI: Comisia de la Veneția, undă verde pentru desființarea Secției Speciale: Este primul pas pentru o reformă amplă a justiției din România

„Par să existe suficiente garanții în cadrul legal existent

Experții au analizat în detaliu un amendament depus în Parlament la proiectul Ministerului Justiției, amendament potrivit căruia judecătorii și procurorii pot fi trimiși în judecată numai cu încuviințarea Secției pentru judecători sau, după caz, a Secției pentru procurori a CSM.

Acest amendament introduce un tip de inviolabilitate care poate fi ridicată de CSM (similară cu cea acordată de Constituția României membrilor Parlamentului, care poate fi ridicată doar de Parlament) în ciuda faptului că par să existe suficiente garanții în cadrul legal existent. Acestea sunt prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (independență, profesionalism și specializarea magistraților, aplicabiletuturor cetățenilor, inclusiv magistrați);de garanții prevăzute în Codul de procedură penală;de garanții oferite de Direcția Națională Anticorupție (DNA) și de garanții speciale pentru magistrați (competența în funcție de calitatea persoanei, cazuri de suspendare din funcție a judecătorilor și procurorilor, apărarea judecătorilor și procurorilor și garanții speciale în timpul anchetei penale). Indicarea judecătorilor și procurorilor ca având nevoie de garanții speciale suplimentare dincolo de cele de care se bucură pe drept datorită imunității funcționale ar putea transmite un semnal greșit și ar dăuna și mai mult imaginii profesiei în România”, se arată în aviz. 

Comisia de la Veneția spune că modificările propuse par a fi un scut împotriva răspunderii pentru corupție.

Orice inviolabilitate, ca regulă, trebuie să fie prevăzută în Constituție,deoarece inviolabilitatea unui grup specific de persoane încalcă principiul egalității. Amendamentele propuse dau impresia că introducerea unui nou tip de inviolabilitate combinat cu desființarea SIIJ ar servi ca un fel de protecție (garanție) împotriva răspunderii pentru fapte de corupție. Evident, nu acesta este scopul care trebuie îndeplinit, iar Comisia de la Veneția este foarte critică față de o asemenea imunitate, întrucât inviolabilitatea pune în pericol lupta împotriva corupției”, se arată în document.

„Anchetele penale să nu se afle în competența CSM

Comisia de la Veneția explică de ce e important ca CSM să nu fie implicat în anchetele penale.

Opinia Comisiei de la Veneția este că este esențial pentru anchetele penale, care nu intră sub incidența imunității funcționale, să nu se afle în competența CSM. CSM este un organ administrativ care nu ar trebui să aibă nicio atribuție judiciară (care în România include și atribuțiile de anchetă penală). Este de asemenea o chestiune care ține de separarea puterilor, și, ca atare, o chestiune de constituționalitate. Asemenea cauze ar trebui să fie înaintate direct instanțelor competente, fără un screening prealabil al CSM”, potrivit avizului.

Prin urmare, specialiștii Comisie de la Veneția cer eliminarea amendamentului.

CITEȘTE ȘI: Secția pentru procurori a CSM, după avizul Comisiei de la Veneția pentru desființarea Secției Speciale: Autorităților să renunțe la orice inițiativă prin care se atribuie altor structuri de parchet competența de cercetare a infracțiunilor comise de magistrați

Întregul aviz al Comisiei de la Veneția, aici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *