Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Comisia de la Veneția, undă verde pentru desființarea Secției Speciale: Este primul pas pentru o reformă amplă a justiției din România

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 5 iulie 2021

Comisia de la Veneția și-a dat acordul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), dar arată că parlamentarii ar trebui să renunțe la amendamentul adoptat de Camera Deputaților, prin care magistrații pot fi trimiși în judecată cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma justiția și de a restabili competența parchetelor specializate, precum DNA și DIICOT, și înțelege că primul pas urgent în această reformă amplă este desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”, se arată în răspunsul formulat de Comisia de la Veneția.

În schimb, Comisia recomandă parlamentarilor să renunțe la amendamentul adoptat de Camera Deputaților, prin care magistrații pot fi trimiși în judecată cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii.

Coaliția aștepta răspunsul Comisiei de la Veneția

Liderii coaliției de la guvernare au stabilit să aștepte răspunsul Comisiei de la Veneția pentru a merge mai departe cu proiectul pentru desființarea SIIJ, aflat în Comisia juridică de la Senat.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a cerut avizul Comisiei de la Veneția în luna martie, imediat după ce proiectul pentru desființarea SIIJ a fost adoptat de Camera Deputaților, cu amendamentul prin care magistrații pot fi trimiși în judecată cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Între timp, liberalii au depus mai multe amendamente ce ar urma să elimine „superimunitatea” acordată magistraților prin forma adoptată de Camera Deputaților.

Deși sesiunea ordinară a Parlamentului s-a încheiat la finalul lunii iunie, liderii coaliției au înaintat posibilitatea de a convoca o sesiune extraordinară strict pentru a adopta proiectul pentru desființarea SIIJ.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Senatorii continuă dezbaterile pe marginea desființării Secției Speciale: Liberalii vor să elimine superimunitățile acordate magistraților / Când ar urma să fie adoptat proiectul de lege

Vezi aici, integral, răspunsul Comisiei de la Veneția: 

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *