Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Achiziție supraevaluată la spitalul mistuit de flăcări | Cum ar fi ajuns în unitatea medicală din Neamț aparatură cu 3,4 milioane de lei mai scumpă decât în realitate

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 23 ianuarie 2021 Etichete: ,

O înțelegere între un fost manager al Spitalului Județean din Neamț, un reprezentant al Consiliului Județean și doi oameni de afaceri ar fi dus la cumpărarea de aparatură medicală la un preț cu 3,4 milioane de lei mai mare față de cel plătit de compania care a livrat-o spitalului. Sunt acuzațiile DNA în dosarul lui Ioan Lazăr, cel care a condus unitatea medicală. La mijlocul lunii noiembrie 2020, un incendiu devastator avea să ia 10 vieți în secția de terapie intensivă pentru bolnavii de COVID-19.

Totul s-ar fi întâmplat, acuză procurorii, în perioada 2012-2013, în contextul procedurii de achiziție publică pentru servicii de proiectare, lucrări de construcție și furnizare de echipamente medicale pentru realizarea proiectului ,,Amenajare a blocului operator din cadrul SJU Neamț în incinta unui centru medical.

Între inculpaţii Popescu Mihail –șef al Biroului Achiziții din cadrul Consiliul Județean Neamț, autoritate contractantă, Lazăr Ioan–manager al beneficiarului Spitalul Județean de Urgență Neamț și inculpații(….)și (….), în calitate de reprezentanți ai SC (….)SA București, a intervenit o înțelegere prealabilă pentru desfășurarea procedurii de achiziție publică în scopul favorizării acesteia pentru a participa la procedură în calitate de unic ofertant, urmărind astfel obținerea unui folos material necuvenit constând într-o diferență considerabilă de preț între prețul de achiziție de la producător al echipamentelor medicale și cel de furnizare al acestora în cadrul contractului”, potrivit rechizitoriului.

„Profit considerabil în mod facil și rapid”

Reprezentanții firmei ar fi avut acces la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii, fiind sprijiniți inclusiv de fostul manager al spitalului, potrivit DNA.

Astfel, reprezentanții SC (….)SA-(….)și (….)-au participat la întocmirea Reactualizării studiului de fezabilitate din data de 27.11.2012 prin alegerea firmei care l-a întocmit și a tuturor colaboratorilor acesteia și prin stabilirea prețurilor din devizul estimativ atașat studiului, inclusiv a echipamentelor medicale și dotărilor. Această solicitare de reactualizare a studiului de fezabilitate a reprezentat practic inițierea proiectului și o parte a înțelegerii dintre reprezentanții autorității contractante Consiliul Județean Neamț, ai beneficiarului Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și ai liderului de asociere al ofertantului câștigător SC (….)(….)SA de a achiziționa echipamente medicale și dotări diverse, de valoare mare, care să le asigure realizarea unui profit considerabil în mod facil și rapid. Reprezentanții SC (….)SA au contribuit la stabilirea prețului estimativ al procedurii fără nicio bază, după propriul interes, operând modificări ale devizului estimativ atașat studiului de fezabilitate, care să permită autorității contractante alegerea tipului de procedură cel mai avantajos în realizarea scopului propus –respectiv cerere de ofertă”, se mai arată în document.

CITEȘTE ȘI: SURSE – Control al Ministerului Sănătății la Spitalul din Piatra Neamț legat de incendiul în care au murit 10 persoane

Achiziția viza, mai exact, construirea unui bloc operator nou, reamenajarea unui bloc operator existent, construirea unei pasarele de legătură între acestea și dotarea blocurilor operatorii cu echipamente medicale specifice, în fapt,fiind vorba de două contracte total diferite: unul de lucrări și altul de furnizare.

Fără a nega posibilitatea legală a autorității contractante de a iniția o singură procedură pentru atribuirea unui astfel de contract complex de construire și dotare cu echipamente medicale, având în vedere obiectul achiziției (lucrări și furnizare de produse), autoritatea contractantă era obligată, raportat la valoarea estimată a dotărilor (2.889.790 euro), să aplice procedura licitației, având în vedere depășirea pragului valoric de 130.000 euro, în vigoare la acea dată”, subliniază DNA.

Anchetatorii mai spun că reprezentantul autorității contractante ar fi permis reprezentanților societății să participe la întocmirea fișei de date, respectiv a caietului de sarcini – din cadrul documentației de atribuire elaborate de Consiliul Județean Neamț, și a semnat această documentație.

O creștere de 167%

Procurorii spun că prețul plătit de stat pentru echipamentele medicale este mult mai mare decât cel real.

Valoarea totală a aparaturii medicale livrate de către SC (….)(….)SA Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a fost de 8.539.403,80 lei(fără TVA), ceea ce reprezintă o creștere de 167,10% față de valoarea înregistrată în contabilitatea SC (….)(….)SA (5.109.010,67 lei) pentru achiziția acestei aparaturi de la furnizorii externi și subcontractanții interni susmenționați. În consecință, diferența dintre preţul de achiziţie al echipamentelor medicale de către ofertantul câştigător SC (….)(….)SA şi cel de vânzare al acestora din cadrul contractului nr. (….) 25.04.2013 este suma de 3.430.393,13 lei”, arată DNA.

Citește aici rechizitoriul

CITEȘTE ȘI: Șapte ani de la tragedia din Apuseni | Niciun vinovat pentru moartea studentei Aura Ion și a pilotului Adrian Iovan. Procurorii nu au terminat, încă, cercetările

Foto: sjuneamt.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW